Снимки

Освен нова шарка на грайфера, производителите не могат да направят много за подобряването на автомобилните гуми. Но напредъкът в материалите, сензорите и техниките за производство откриват нови възможности. Michelin проучва тези възможноси с концептуалната си гума Vision, която е безвъздушна, 3D отпечатана, оборудвана със сензори, биоразградима и е не само гума, а гума и колело в едно.Представена на глобалния симпозиум за предизвикателствата на градската мобилност, който се проведе миналата седмица в Монреал, Канада, Vision на Michelin е създадена с технология за 3D печат. Това дава възможност за безвъздушна вътрешна структура, която имитира алвеоларна структура, подобна на въздушните джобове на белите дробове, които са твърди в центъра и по-гъвкави в краищата, което прави невъзможно пукането на гумата. Вътрешността на гумата, която функционира като колело е за многократна употреба и е направена от органични материали, които са биоразградими. 3D печата позволява да се оптимизира количеството гума за външния протектор, който да отговаря на специфичните нужди на водача, като същевременно се запази минималното необходимо количество гума и протекторът може дори да бъде променен или подменен, когато се износи или в зависимост от пътните условия.


Въпреки че, протекторът на Vision ще бъде изработван предимно от каучук, Michelin предвижда скоро, материали като слама или дървени стърготини да може да се използват за производство на дибинил (бутадиен), основна съставка в производството на синтетичен каучук днес.

Състоянието на гумите ще бъде наблюдавано в реално време, като се използват вградени сензори. Потребителят ще получава информация за състоянието на гумата и ще използва придружаващо приложение, за да насрочи подмяната на протектора за конкретна употреба, като например пътуване до ски курорт.

Michelin не казва кога някое от тези нововъведения ще се превърне в реалност, нито кога Vision ще е достъпна за покупка, но дизайнерът Мостафа Ел-Оулани, който ръководи проекта Vision, заяви, че концептуална гума ще е достъпна скоро.

„Предвид начина, по който я разработихме, концептуалната гума Vision е демонстрация на нашия опит, както и обещание за бъдещето”, казва Ел-Оулани.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Chatterbaby помага на родителите с увреден слух

Приложение превежда бебешкия плач

Chatterbaby помага на родителите с увреден слух

Всеки родител ще потвърди, че звукът на плача на бебе, може да съобщава множество неща, от „гладен съм” до „боли ме”. Екип в UCLA вече е разработи ново приложение, което може да долови, кога бебето плаче и помага да се дешифрира това, което се опитва да съобщи.

Изкуствен интелект сам поправя грешките си

Система позволява на роботите да се учат от хората

Изкуствен интелект сам поправя грешките си

Ако роботите някога ще заместват хората, те ще трябва да се научат да работят. Ръководителите на фабрики имат по-важни задачи, от това да програмират сложни инструкции, като ще е много по-лесно, ако биха могли да покажат на роботите какво да правят, също както биха показали на нов служител.

Имота се намира на върха на оптично влакно

Нанофабрика изгради най-малката къща

Имота се намира на върха на оптично влакно

Малките къщи, добиват все по-голяма популярност. За да демонстрират възможностите на нова нанороботизирана система, френски учени изградиха микро къща на раздвоения край на оптично влакно.