Снимки

На прекъснатия участък от защитната дига на река Делейнска, до видинското село Иново незабавно започват аварийно-ремонти работи. Това каза при посещението си вчера на място зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който е на инспекция на дигите и хидромелиоративните съоръжения във  Видинска област. В нея участват гл. комисар Николай Николов, изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева, областният управител Албена Георгиева и кметът на Видин Огнян Ценков. 
След намаляване на нивото на река Делейнска ще бъде направена комисия, която да оцени пострадалите площи и съоръжения, каза Добрев.

Заради покачване на нивото на река Делейнска

вчера се е получил пробив в защитното съоръжение около 10 метра. Водата е заляла земеделски площи, част от тях са обработваеми. След замерване от експерти е установено, че нивото на водата се намира на два метра денивелация от крайните къщи в село Иново. Затова със заповед на кмета на Видин е обявено бедствено положение за част от територията на община Видин - кметство Иново и землището му.

Бедствено положение е обявено и в село Иново заради скъсване на защитна дига на река в близост до селото. През почивните дни на територията на Видинска област са получени общо 17 сигнала за оказване на помощ. Специализирани екипи са извършили отводнявания на мазета в селата Войница, Извор, Карбинци, Ружинци, Орешец, Буковец, Плешивец, Стакевци, Големаново, Медовница, Бело поле и градовете Кула и Белоградчик. Оказано е съдействие и за укрепване на дигата в района на село Рупци, информират от Областна дирекция на МВР.

Представителите на държавната власт посетиха и община Брегово, където се предприемат всички необходими спешни мерки във връзка с усложнената обстановка в района.

В Брегово близо 8000 декара земеделска земя

е залята от придошлите води на река Тимок съобщи
Милчо Лалов, кмет на община Брегово. Около 3000 декара от тази земя е обработваема. Защитната дига на река Тимок в Брегово е прорязана, за да бъдат върнати обратно подпочвените води в коритото й. Залети са и няколко двора в крайните къщи на Брегово, в близост до реката. Взети са проби от питейната вода, очакват се резултатите да бъдат оповестени до края на деня, каза Лалов.
На заседание на Кризисния щаб в Брегово в неделя беше взето решение да бъде обявено бедствено положение в общината. Причината е във високите води на река Тимок при Брегово, които са достигнали до предела на защитната дига във високата й част заради обилното снеготопене. Помпените станции в град Брегово, които захранват населението с питейна вода са залети, като има опасност тя да бъде замърсена. През февруари 2010 година защитната дига в Брегово се скъса и бяха залети повече от 2000 декара земеделски площи. 
В писмо до премиера, омбудсмана и всички държавни институции кметовете на


11 села, които останаха без достъп

заради срутище на главния път Смолян - Мадан, настояват за спешни мерки за разчистване на пътната връзка.

Преминаването през срутището е рисковано, а алтернативният маршрут е с 50 километра по-дълъг.

Срутището, освен че откъсна пътя, засегна и други комуникации - електро и ВиК. Кметът на село Търън Явор Говедаров и още десетина управници на селата настояват в рамките на четири или пет дни да се направи обходният път от Тикълско дере до Влахово, което е 900 метра. Те искат още да се изясни произходът на свлачището, да се разгледа и реши проблемът с водопровода и с електропроводите. „Нарушено е и медицинското обслужване. В момента има две, три родилки, които чакат, терминът им е дошъл“, допълни Говедаров.

Пътят е затворен, но хората на собствен риск преминават срутището пеша.

Заместник областният управител Андриян Петров извозва хора с личният си автомобил. „В следващите дни ще осигурим на хората транспорт, с който да могат да преминават от двете страни на свлачището“, каза Петров.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие отслужиха в Троянския манастир

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие бе отслужен в Троянския манастир от Негово преосвещенство Велички епископ Сионий пред чудотворната икона на Света Богородица. Сред присъстващите бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провежда молебенът.

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Протосингел се ожали за дискриминация

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Жалба срещу директора на РЗИ-Сливен до комисията за защита от дискриминацията е подал отец Евгений Янакиев, протосингел на Сливенската митрополия. Отецът и съпругата му Венелина  настояват КЗД да се произнесе по казус, по който малкият му син Николай не може да посещава детска градина заради предписание на инспекторите.

Катастрофа блокира АМ „Тракия“ в посока Пловдив - Бургас

Катастрофа блокира движението в района на 230 километър на АМ "Тракия" в посока Пловдив-Бургас. Вследствие на удара движението вече около час е силно затруднено, съобщава "Трафик". Ударът е станал в ранните часове на деня между две леки коли.