Снимки

Лихвите по фирмените депозити в евро паднаха до изключително критични нива – до 0,08%. Това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ) за август 2017 г.

Само за месец лихвеният процент се е понижил от 0,19% през юли на 0,08% през август. На годишна база пък се отчита още по драстичен спад от 0,43 на сто. При влоговете в лева обаче се наблюдава леко покачване, макар и минимално от 0,15 на сто на 0,18%.

Статистиката показва още, че лихвените проценти по влоговете лева на домакинствата са се понижили за месец с 0,03 процентни пункта. Така се оказва, че ако сме си депозирали парите в лева през юли лихвата, която сме щели да получим е 0,40%, а през август - 0,37 на сто. Новият лихвен процент при влоговете в евро пък е 0,33 на сто. Оказва се обаче, че за година влоговете са поевтинели двойно, тъй като миналогодишните лихви са били на нива около 0,84 и 0,70 на сто.

Големите заеми на фирми до 1 млн. евро изтеглени в българска валута поскъпват. При тях месечното увеличения на лихвата е в размер на 0,08% и новият процент е 4,14 на сто. Тези пък договорени в лева поскъпват с 0,31% до 3,24%.

Корпоративните кредити над 1 млн. лв. в българска валута и евро поевтиняват. През юли лихвите по тях са били 3,30 и 3,61%, като месец по-късно процентите вече са 3,08 и 2,92 на сто.

Банките са намалили и годишния процент на разходите (ГПР), в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента по потребителските кредити в лева и евро.

Според данните потребителските кредити, изтеглени в българска валута, поевтиняват. Така през юли лихвата е била 10,33%, а месец по-късно пада до 10,23 на сто. При заемите за потребление в евро се наблюдава малко по-висок спад – от 0,57%. Ипотечните кредити в лева и европейска валута са съответно - 4,33% и 4,77%.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Британците заделят средно 2272 евро за лятната си ваканция

65% от жителите на Дания страна планират да заминат на ваканция това лято, а след тях се нареждат италианците и испанците (64%), португалците (59%) и британците (58%). Само 51 на сто от французите смятат да заминат във ваканция през лятото, като изпреварват единствено германците, едва половината от които планират летен отдих.

Разликите в бюджета не са свързани с различния стандарт на живот в европейските страни.

Египет очаква през юли нови $2 млрд. от МВФ

Нов транш в размер на 2 млрд. долара от 12-милиардния кредит, одобрен МВФ очаква през юли Египет, сочи съобщение от финансовото министерство, цитирано от „Прайм“.