Общо 1468 домакинства в Русе ще трябва да предадат печките си на дърва и въглища, ако кандидатстват и бъдат одобрени по проекта по програмата „Лайф“ на ЕС за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Русе е една от шестте общини в страната, в които определен брой домакинства ще преминат безплатно от отопление на твърдо гориво към по-екологично. В първата, пилотна част на проекта ще бъдат одобрени 80 домакинства, а останалите 1388 – през втория етап, поясни заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев.

Приемането на молбите ще започне на 15 януари. Задължително условие е домакинствата да се отопляват на дърва и въглища. Ако желанието им е да преминат на газ, трябва да приложат становище на газоразпределителното дружество. Старите им печки ще бъдат иззети и рециклирани.

Продължителността на проекта е 6 години, а стойността му за Русе е 2 999 000 лева. От тях 60 процента са европейско финансиране, а 40 на сто се осигуряват от общината.

В проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ освен Русе, участват и Столична община, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Монтана.

По темата: печки Русе проект
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини