Малко над 10 300 са местата в софийските гимназии и училища за приема след 7-и клас. Това показва утвърденият държавен план-прием за учебната 2018-2019 година. Броят на обявените места за кандидат-гимназистите е с около

1000 повече спрямо предвидения за предходната година

когато местата бяха малко на 9400.

За прием след 7-и клас учениците могат да кандидатстват чрез сбора на точките от външните оценявания по математика и български език и литература, както и две оценки от свидетелството за основно образование. Максималният брой точки е 500, като 400 от тях са от НВО. Всяко учебно заведение може да избира каква тежест да имат оценките от НВО и кои предмети да участват в балообразуването. Най-често всяка от миниматурите в 7-и клас носи по 200 точки, но някои от елитните гимназии избират друга точкова система. Българският език и математиката и тази година са двата предмета, които биха донесели точки на кандидат-гимназистите.

В СМГ „Паисий Хилендарски“, където има обявени 156 места, НВО по български език и литература (БЕЛ) може да донесе 100 точки, докато това по математика 300. Максималният бал от 500 точки се допълва от оценките по български език и литература и математика от свидетелството. По този начин процедира и 18-о СОУ „Уилям Гладстон“, където бъдещите гимназисти могат да изучават японски, китайски и арабски и са предвидени осем паралелки с по 26 ученици. Балът в Националната търговско-банкова гимназия се образува със същите оценки, но ще влизат по равен брой момичета и момчета във всяка една от деветте паралелки.

Освен с оценки от миниматурите и свидетелството, кандидат-гимназистите в НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ могат получат точки от резултати от олимпиади или състезания от календара на МОН. В седем от деветте паралелки в математическата гимназия в балообразуването участват удвоените точки от Национално състезание по природни науки „Акад. Л. Чакалов“ или областния/националния кръг от някой от модулите физика, химия, биология, география, както и точките от пролетното състезание по физика. Като балообразуващи предмети в тези паралелки се вземат математика, физика, химия, биология, география, информационни технологии.

В 134 СУ“ Д. Дебелянов“, където има 3 паралелки с по 26 ученици пък се предвидили

различен начин на балообразуване

за всяка една от тях. В профил „чужди езици“ се кандидатства с оценките по БЕЛ и чужд език от основното образование, утроената оценка от НВО по БЕЛ и тази по математика. С оценките по биология и химия след завършено основно образование и удвоените оценки и от миниматурите се образува балът на кандидат-гимназистите в профил „природни науки“. С оценката по БЕЛ или иврит и тази по информационни технологии от свидетелството, събрани с утроената оценка по математика и тази по БЕЛ, ще се кандидатства в профил „софтуерни и хардуерни науки“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

20 български вуза искат да се включат в европейски мрежи

Близо 20 български училища се подготвят да кандидатстват за включване в европейски университетски мрежи, след като Европейската комисия публикува втора покана за подаване на проектни предложения по инициативата „Европейки университети“, съобщиха от просветното министерство.