Синовете на Луцифер от Ярославъл
6

Синовете на Луцифер от Ярославъл

Психари убиват четирима тийнейджъри и си приготвят вечеря от тях, дяволът ги накарал

26 юли 2010 г. Съдебната зала в град Ярославъл, североизточно от Москва, е разделена на две. От едната страна, свели глави, стоят подсъдимите. Зад тях са техните близки, които също не смеят да вдигнат очи.

От другата страна стоят майки с портретите на две от жертвите. Хубави момичета, усмихнати. Животът е бил пред тях.

Младежите на подсъдимата скамейка са обвинени в извършването на ритуалните убийства на четирима тийнейджъри и в поругаването на телата им. Пристигат в съда слепешком. Върху главите си са нахлузили маски. Сега седят със сведени глави. Само тарторът на групата Николай Оголобяк, по прякор Графа, не изглежда обезпокоен. Нито засрамен. „Седеше си просто така и се усмихваше нагло“, възмущава се Руфина Сорокина, баба на загиналия Андрей Сорокин. Тя е убедена, че никой от убийците не се е разкайвал нито за миг за стореното.

Година по-късно Ксения Кузнецова-Кара, вече е на свобода. Тя е трябвало да изкара зад решетките шест години. Смилили са се над нея и са й опростили по-голямата част от наказанието, защото се оказало, че има рак на кръвта. Родителите на жертвите не могат да се примирят. Децата им гният в гробовете, а убийците един по един излизат на свобода. Къде е възмездието?

1. Варя Кузмина (16 г.) не одобрявала новите приятели на гаджето си, но го придружила на купона. 2. Сред вещите на загиналата 16-годишна Оля Пухова е намерена разпечатка на „101 правила на сатаниста“. 3. Андрей Сорокин (16 г.) смятал, че нестандартните му другари са мили момчета. 4. 17-годишната Аня Горохова трябвало да гледа, докато убиват приятелката й.

  Телата на 17-годишните Оля, Аня, Варя и Андрей са намерени през август 2008 г. в покрайнините на града. След няколко дни са задържани осмина местни тийнейджъри, които се назовавали Синовете на Луцифер. Един от тях впоследствие ще бъде обявен за невменяем и ще бъде изпратен на психиатрично лечение. Друг ще бъде осъден на две години принудителен престой в колония, защото не е установено да е съпричастен към станалото, а само към поругаването на гробове в комбина с останалите, както и към прикриване на извършено престъпление. Убийствата те извършили под предлога, че приемат нови последователи в своя клан. Следствието изяснява, че подобието на сектата е било създадено от трима от подсъдимите още през 2006 г.

 

Бригадата на гробокопачите

 

Криминалистите не обърнали сериозно внимание на първите признаци за появата на нова сатанинска група в града. Разровен гроб на току-що погребана млада жена. Обитателката му е намерена в гората. Или по-точно това, което е останало от нея. Главата и гърдите липсват. Сърцето е извадено. Може да са озверели кучета?!

На милиционерски жаргон тези трупове се наричат самовари. Разследването не стига доникъде, въпреки че има и други разровени гробове. Можело е да се насложат детайлите и да се разбере, че над града е надвиснала по-голяма беда. Мъртви котки. Кучета с отрязана глава. Преобърнати кръстове. Няколко странни инцидента с деца. „Хвърли се от покрива пред очите ми. Гледаше напред с празен поглед и просто полетя оттам“, разказва очевидка. Няколко месеца по-късно друго дете полита от същия покрив.

Кръст със закачен на него котешки труп - знак, че тук са били сатанисти.

„Аз, Александър Николаевич Воронов, признавам следното: през юли 2006 г. заедно с Кучешкия зъб (Баранов), Мъртвия (Алексей Чистяков), Графа (Николай Оголобляк) и Доктор Гот (Антон Маковкин) се отбихме през нощта в Южното гробище с намерението да изпием малко алкохол и да се поразходим. Графа предложи да изкопаем свеж гроб. Мъртвия отиде за лопата. Редувахме се. Измъкнахме жената. Графа направи разрез и изскубна сърцето. Доктор Гот предложи да й отрежем главата. Съгласихме се“, споделя един от участниците.

 

Парти с фатален край

 

28 юни 2008 г. Красноперски район – един от най-бедните квартали в покрайнините на Ярославъл. Таксиджиите отказват курсове дотук, защото ги смятат за твърде рискови. В дървена барака с полуизгнил покрив цари веселие. Приятелките Оля Пухова и Аня Горохова са дошли на гости на момчета, с които са се запознали преди около месец. Те нямат представа, че домакинът Николай Оголобяк им е подготвил кървава изненада – девойките ще бъдат принесени в жертва на Сатаната.

Тарторът на групата Николай Оголобляк - Графа.

Няколко дни по-късно, когато става ясно, че има и друга изчезнала двойка – Варвара Кузмина и Андрей Сорокин, органите на реда се хващат по-сериозно на работа. Една от майките е споделила с тях притеснението си, че дъщеря й може да е попаднала в лоша компания. Говорела за някакви странни хора – графове, мъртви. Прякорите отвеждат сътрудниците на милицията до заподозрените. Отначало те отричат. После един от тях ги отвежда до местопрестъплението. Нагазват в нещо като блато. За ориентир им служи кръст, от който виси някаква купчина козина. Оказва се котешки труп. Някога тук действително е имало гробище, така че кръстът е бил в заварено положение. Синовете на Луцифер само са го обърнали наопаки, защото... така трябва. Вони на мърша. Оперативен работник разравя с палката си земята и оттам веднага се показват кости.

В едната дупка намират отрязани глави и обезобразени туловища с разрязан гръден кош. В другата – няколко чифта ръце и крака. Намират и парче изсъхнала кожа. По-късно подсъдимите ще признаят, че са искали да си направят с нея сатанинска библия.

След тези зловещи находки идва ред на арестите: Константин Баранов, род. 1991 г., по прякор Зъба (Кучешкия зъб). Николай Оголобяк, род. 1989 г., по прякор Графа. Алексей Чистяков, род.1991 г., по прякор Мъртвия... Общо осем младежи, четирима от които нямат и 18. Половината са от Ярославъл, останалите – от Рибинск.

След задържането на първия останалия веднага разбират, че положението е напечено. Единият се крие две седмици у леля си. Вторият си променя външността до степен, която го прави неузнаваем. Това е Антон Маковкин – с прякора Доктор Гот. Преди е бил с дълга коса, кожено яке, осеян с пиърсинги. Сега е спретнат и подстриган, прави се на луд. Оперативните работници го откриват в местната психиатрична клиника. Твърди, че надушва непрекъснато миризма на печено човешко месо. И макар че лекарите го подозират, че симулира, е приет за наблюдение. Никой не може да допусне, че пациентът действително е присъствал на канибалско угощение с печени сърца. Доктор Гот не изглежда невменяем, въпреки че по-късно съдът ще го признае за такъв. По време разпитите повтаря с унесен поглед „Сатаната ще ме спаси. Толкова жертви съм му принесъл, че няма начин да не се погрижи за мен”.

Графа, Кучешкия зъб (Костя Баранов), Трупа, Мъртвия, Враната и Унищожителя също не изглеждали притеснени, а още по-малко – разкаяни. Имали си извинение: дяволът ни накара!

Аня Горохова, Оля Пухова, Варя Кузмина и Андрей Сорокин (всички на по 16-17 години) са горени на огън, а части от тях са изядени от убийците. Това ще бъде разказано впоследствие в съдебната зала. В огнището, което „Синовете на Луцифер“ са използвали са намерени рижави кичури. Те са на Варя. Тя е и последната, която е имала връзка с външния свят. Позвънила на приятелка, за да й сподели, че купонът, на който я е завел Андрей никак не й допада. „Ще ти разкажа после“, казва Варя. И телефонът замлъква завинаги.

Варвара Кузмина и Андрей Сорокин били гаджета.

Кучешкия зъб Баранов обяснил на останалите, че жертвите трябва да са в съзнание, докато ги убиват и да наблюдават края на приятелите си, защото така ритуалът е по-ефективен. Той четял принтираната от интернет молитва, после замахнал с ръка. Това бил знакът, че жертвоприношението трябва да започне. Оголобяк и Маковкин започнали да нанасят ударите. С кръвта на първата жертва намазали Кара, момичето на Баранов. После вкупом разчленили труповете. Маковкин и Оголобяк решили да се снимат с главите на момичетата, а после изиграли мъртвешки танц върху гроба, в който нахвърляли частите им. На сутринта отишли да си починат, а после се върнали, за да повторят упражнението и с другата двойка – гаджетата Андрей и Варвара.

„Той беше добро момче, пееше в църковния хор“, казва бабата на Николай Оголобяк. „Отказах се от него, защото въпреки молитвите му си оставах бедняк. Когато се врекох на дявола, нещата потръгнаха“, казва главатарят на ярославълските сатанисти. Той е осъден на 20 години. Първите пет от тях е прекарал в затвор със строг режим. Сега вече изтърпяването на наказанието му е по-леко. При късмет може и да го пуснат предсрочно. На това разчитат и другите синове на Луцифер. Дъщерята, както вече стана ясно, е свободна. Това, което я е сполетяло според някои е възмездие за престъплението, в което е участвала. Тя не изпитва вина.

 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.