Снимки

Акция. ДАИ. Задържани. Дежа вю. За пореден път се случва. Има обвинения. Има дело. Няма наказани. Действителност. Прокуратурата си върши работата. Без значение дали е преди посещението на някоя важна особа. Върши си я. Сигнали за подкуп. Корупция. И отново същото. Идва нов шеф. Отново е подложен на корупционен натиск. Не издържа на него. Даяджиите били виновни. Виновни сме всички. Когато има предлагане, има и търсене. Вярно е, че има много власт в ДАИ. В тях е ножа. В тях е и хляба. Режат и решават на кой ще дадат филийка. Който плати повече, той ще яде. Който се стиска, за него си е. Време е обаче това да се прекрати. Не може всеки с власт, химикалка и подчинени да рекетира. Даваш разрешително, проверяваш и все искаш пари. Идеята на системата е да се следи някой да не шикалкави, а не да го дереш по всички параграфи. Арестуваните даяджии продавали и книжки. После имало смърт на пътя. Ами как няма да има. Агне. 500 лева. Почерпка. Шофьор. Докато вървят в тази последователност, жертвите няма да намалеят. Някой виждал ли е ром в учебна кола? Колкото и афроамериканец на ски. По-реална е рибата на Марс. Стига с неограничената власт. Вземете им и ножа и хляба. Катаджиите са с камери. А даяджиите? Те са с дълбоки джобове. И пълнят. Пълнят. Отчитат. Спомням си за един шеф на ДАИ в Пазарджик, който повече от 10 години не си беше теглил заплатата. Жена му също. Живял само на рушвети. А може би просто е бил спестовен. Половинката му също. Стига. Корупционният натиск не е оправдание. Авгиевите обори вече не са актуални. Всеки ден ги чистят и все си остават мръсни. Ринат. Ринат. И все остава нещо, да вмирисва помещението. Все ще има някое, което да иска „маави (синьо), йок кармазъ (червено)“. Репликите са на наш даяджия, рекетиращ турски шофьор. Същият скоро ще бъде възстановен на служба. И ще иска още маави – от сините евро банкноти, не от кармазъ, дето са по-дребни. Иначе, както казваше въпросният герой - „Контрол ли искаш да ти правя“. Ами, ти за това си на пътя. Контрол да правиш. Браво, ако наистина го правиш. Браво и на твоите началници, ако не искат процент от контрола, а искат резултати. ДАЙ му, дето се вика. Защото ако не му дадеш, няма да можеш и на изпити за шофьорски книжки да проверяваш. Акция. ДАИ. Задържани. Дежа вю. Да видим дали този път акцията няма да ни напомни за друго дежа вю. И дали задържаните няма да осъдят държавата. И дали няма да бъдат възстановени отново на пътя или на бюрото, където да пишат в тетрадката колко са им отчели от рушвети. Язък, ако сме прави.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.