Снимки

Идеята да се постави чип в ръката на човек, с който да отваря вратите и влиза в компютъра си в офиса, може да е се хареса на всеки. За това екип от Университета във Вашингтон (UW) е разработил система, която позволява да се съхраняват пароли за достъп в дрехите, без никаква електроника, благодарение на парче магнитна тъкан, която може да се разчете от сензор на врата или друга машина.

Проводящи нишки се използват за направата на устройства за носене следящи здравни показатели, но екипът от UW е разбрал, че материалът е не само способен да провежда електрически сигнали, а може да бъде магнетизиран, за да съхранява цифрови данни като твърд диск. Кодовете може да бъдат записани в проводящата тъкан чрез триене на магнити върху нея, които да генерират единици или нули на определени места, които след това могат да бъдат разчетени от обикновен магнитометър, разпознавайки конкретен сигнал даващ достъп до компютър или потвърждаващ плащане.

Най-важната характеристика е, че цялата електроника се намира в четците и няма нужда да бъде вграждана в самите дрехи. Това означава, че материалът може да се пере без притеснения, за разлика от други интелигентни носители, които придружени от обемиста електроника.
Разбира се, няма да е много добре, ако кодовете изчезнат след прането, но при тестове учените са установили, че тъканта запазва данните след изпиране в перална машината, сушене и изглаждане, издържайки на температури до 160 ° С.

„Това е дизайн без никаква електронен, което означава, че можете да изгладите умната тъкан или да я поставите в пералната машина и сушилнята”, казва Шайм Гъллакота, участващ в изследването.

Освен вграждането на магнитната тъкан в ръкава на ризата, екипът създава вратовръзка, колан, огърлица и маншет, които могат да съхраняват данни.
Системата няма недостатъците на други магнитни носители, като картите за хотелски стаи, при който магнитният сигнал може да бъде нарушен или да изчезне с течение на времето. Докато тъканта може да бъде намагнетизирана многократно.


Изследователите също така показват, че тъканта може да се използва за взаимодействие със смартфон посредством разпознаване на жестовете. Учените са поставили парчета от магнитната тъкан във върха на пръстите на ръкавица и са демонстрирали, че вграденият магнитометър на телефона може да разпознае шест различни жестове, като нагоре, надолу, наляво и надясно, както и кликване отпред и кликване отзад. Телефонът разпознава правилния сигнал в 90% от случаите и дори работи от джоба.
„С тази система, можем лесно да взаимодействаме с интелигентни устройства, без да трябва непрекъснато да го изваждаме от джобовете си”, казва Джъстин Чан, водещ изследването.


Изследователите планират да разработят свои собствен текстил, който да генерира по-силно магнитно поле, позволяващо съхраняването на повече данни.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Нова, невероятно впечатляваща атракция отвори врати в Токио. Mori Building е домакин на описвания, като неповторим Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum). Вътре посетителите могат да се разхождат свободно през вдъхновяващи светлинни творби, които ги подтикват да се слеят с изкуството.

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Най-големият строителен 3D принтер в света

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Руска компания представи най-големия строителен 3D принтер в света, способен да отпечата шест етажа сграда, преди да реагират местните власти. Принтерът S-500 е разработка на строителната групата АТМ - СПЕЦАВИА.