Снимки

Държавата при всички случаи ще трябва да участва в проекта „Белене“, с някакъв миноритарен дял, това съобщи днес след участието си в инвестиционен форум в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Да не забравяме, че това е атомна централа и ядреният риск е изцяло на наша територия. И държавата трябва да участва и да контролира този процес”, аргументира се тя.

Министърът добави, че засега не е обсъждан въпросът за договор с бъдещия инвеститор за компенсиране от страна на държавата на ценови разлики, засягащи стойността на произведения ток от бъдещата централа. По думите й все още не може да се каже и какъв би бил делът на държавното участие в проекта.

„В лицензираната площадка в Белене сме инвестирали над 1,4 млрд. лв., отделно в края на миналата годихме платихме по решението на арбитража още 1,1 млрд. за оборудването, което ще бъде доставено изцяло до края на септември. Държавническата позиция изисква ние да помислим как този ресурс да бъде инвестиран по най-добрия начин”, добави Петкова и припомни, че БЕХ сключи договор с БАН за изготвянето на технико икономически анализ на проекта и да предложи варианти за изграждането на мощността в Белене. „Предполагам, че до септември той ще бъде факт”, уточни министърът на енергетиката.

Петкова припомни условията за реализацията на такъв проект - без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия. „Търси се стратегически инвеститор, като предстои отделянето на активите и пасивите на проекта в отделна компания и ще се опитаме да проведем успешна приватизация. Не се ли появи инвеститорски интерес - ще търсим друг вариант. Оборудването трябва да се оползотвори по най-добрия за българското общество начин”, подчерта министърът.

По отношение на евентуално изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" Петкова уточни, че процесът е спрян. „Не се ли случи нищо оптимистично с приватизацията на "Белене", не изключваме възможността да се мисли и нов блок в АЕЦ "Козлодуй", каза министърът на енергетиката.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.