Снимки

По 10 лв. за беседа, изнесена на български или на чужд език от екскурзовода ще плащат през новата 2017-а година туристите, пожелали да разгледат възстановената с европейски средства крепост Туида в Сливен. Досега таксата за българската беседа беше по 5 лева .С 20 лв. поскъпва услугата „разполагане на временни изложби“, която вече ще струва 50 лв., а използването на откритата сцена за изяви, в които партньор не е общината ще струва 150 лв. бе ограничение за времето. Въведени са и някои нови платени услуги като използването на мултимедия и озвучителна техника, съответно по 10 лв. /час и по 60 лв. без ограничение, коментира ръководителката на обекта Мая Иванова. Непроменени остават цените на входните билети за възрастните -3 лв., но с 50 стотинки по-скъпо ще струва това удоволствие за ученици, студенти и пенсионери. С левче поскъпва /от 5 на 6 лв/ пропускът за семейство до 5 души за еднократно разглеждане. Сред нововъведенията е музейна анимация – военно дело, бит и занаяти , което е изчислено на 15 лв.

Решението за поскъпването на тарифите беше взето на извънредно заседание на общинските съветници в самия край на 2016 година. Промени има в цените на билетите за други музейни и културни обекти, но все още наредбата не е актуализирана в сайта на общинската администрация.

Малко над 5 млн лв струваше реализацията на проекта "Пътуване през времето,във времето и с времето - интегриран проект за развитие на природни, културни и исторически атракции и туристическа инфраструктура в Сливен". Той беше с финансовата подкрепа на ОП "Регионално развитие" 2007 – 2013 г.

Проектът включваше цялостна консервация на крепостните стени на Туида и надграждането им до нивата, които са били разкрити при разкопките на крепостта, през 80-те години на 20 век. Със средства на проекта са обучени 4 екскурзоводи и 4 аниматори , изграден бяха три открити сцени,инфоцентър и Къща на виното, както и летен театър. Около 15 хиляди са били посетителите на обекта ,като 10 хиляди са заплатили входна такса, останалите са от събитията със свободен вход, уточни Мая Иванова. Между 4 и 5 хиляди са ползвали допълнителните услуги.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Николай Колев-Босия продължава гладната си стачка срещу купуването на шофьорски книжки

Общественикът Николай Колев-Босия вече дванадесети ден продължава гладната си стачка срещу покупко-продажбата на шофьорски книжки, която води до многобройни трагедии по пътищата.

Еньовден е, билките са най-лековити

Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан
от народа Еньовден.
Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда
няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред
юдейския народ.