Снимки

Софийският университет трябва да върне незаконно задържаните дипломи за средно образование на студентите си. Това става ясно от разпореждане на Административния съд в София от 12 юни. То е по искане на студент от Философския факултет на Софийския университет, приет през 2014 година. Жалбоподателят твърди, че с окончателно решение от 26 април миналата година Върховният административен съд е отменил разпоредба от Правилника на СУ, според която оригиналните дипломи за средно образование на курсистите, се съхраняват в отдел „Студенти“ на отделните факултети до края на следването им. Въпреки това решение, студентът се оплаква, че дипломата не му е върната. като твърди, че служителите на отдел „Студенти“ отказват предаване на държаните от тях документи.

Обяснението на Софийския университет е, че от началото на учебната 2016 -2017 година практиката със събирането на дипломите е прекратена. По отношение на вече депозираните документи от предходни години, от СУ заявяват, че те ще бъдат върнати с начало на новата учебна година и при записването на нов курс. Проведени били и инструктажи в тази връзка.

Становището на съда е, че връщането на документите, които се държат незаконно, трябва да е възможно във всеки един момент. Това трябва да се случи в рамките в работното време на учебното заведение, а не да се обвързва с някакво отлагателно условие или срок, както е в случая „начало на учебен процес“, начало на кампания по записване, или друг момент, тъй като всяко лице след влизане в сила на решението на ВАС има право да разполага със своите лични документи и,университетът няма право да ги задържа.

Освен това, от приложената към делото студентска книжка, жалбоподателят е със заверен семестър и за учебната година 2016 г./ 2017 г., което означава, че е записал по-горе курс. Дори и след този момент обаче, когато според отговора на ректора е следвало да му бъде върната дипломата, той все още не я е получил.

Съдът задължава СУ незабавно да прекрати незаконосъобразното държане на оригиналите на дипломите за завършено средно образование на студентите. Също така университетът трябва да осигури възможност за връщането им на техните притежатели при поискване във всеки един момент в работното време на отдел „Студенти“ на съответния факултет, както и да уведоми за това студентите чрез на таблата за съобщения и в интернет – страницата на СУ.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.