Снимки

Към момента здравен риск не съществува за жителите на Хасково. Това съобщи от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Илко Семерджиев във връзка с настъпилата в града криза с водата с уран, заради което местните са на водоноски. Министърът подчерта, че нивата на урана не са високи - 0,098 милиграма на литър, при допустими 0,03 милиграма. Освен това той разказа, че нормите били смъкнати през последните години, а преди били по-високи. Окончателната оценка щяла да се направи след постъпване на последните данни от проверките. Преди това пък от парламентарната трибуна новият депутат в редиците на БСП журналистът Елена Йончева обяви, че вината за урана във водата в Хасково е на предишното правителство - на ГЕРБ, а персонална вина носят тогавашните министри Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивелина Василева. Причината според нея е, че от 3 години се знаело за завишения уран, но нищо не било предприето. "Колегите се опитаха да превърнат трибуната на НС в Народен съд - не им се получи", отвърна по-късно Делян Добрев от ГЕРБ, като припомни, че в страната си има институции, които да търсят и установяват вина. Според него това, което трябва да се направи, е да се изключат сондажите с наличие на уран и да се направят нови, като за целта служебният кабинет осигури необходимите средства.

Семердживе бе извикан от депутатите в Народното събрание заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов и министъра на околната среда и водите Ирина Костова, за да бъдат изслушани за предприетите мерки от страна на служебния кабинет за гарантиране здравето на населението във връзка със съмненията за наличие на наднормено количество уран във водата на Хасково и Първомай.

След изслушването соцлидерът Корнелия Нинова остана недоволна, като по думите й дебатът не довел до нищо и никаква работа не била свършена. Служебните министри само замитали свършеното от правителството на Бойко Борисов. Тя се закани, че още сега започват да събират подписи за създаване на анкетна комисия в НС, която да се занимава с проблемите на замърсената вода в страната, не само в Хасково.

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров пък е свикал кризисен щаб заради урана.  На него трябва да се набележат мерките както за отсраняване на проблема, така и за недопускане на подобни аварии, застрашаващи здравето на населението в бъдеще. Както „Монитор” събщи, всичките 18 проби показаха вчера, че съдържанието на уран във водата в Първомай е в допустимата норма.

Междувременно по разпореждане на Върховната касационна прокуратура започна проверка на питейната вода в цялата страна.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Модернизират е-регистрите

Агенция по вписванията е бенефициент по проекти, свързани с надграждане на два от най-важните регистри, администрирани от Агенцията – Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел и Имотен регистър.

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

ГЕРБ дават соцдепутат на прокуратурата заради „отровната“ вода (ОБНОВЕНА)

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

ГЕРБ дават на прокуратурата публикацията на червения депутат Таско Ерменков във Фейсбук, че в язовир „Искър“ са изсипани голямо количество химикали. От управляващата партия заявиха, че БСП насаждат страхове у хората и попитаха Корнелия Нинова как ще реагира в този случай.

Кв.

Вижте къде няма да има вода утре в София

Кв. "Димитър Миленков" ще остане временно без водоподаване

На 21 май 2018 г. (понеделник), във връзка с диагностика на уличен водопровод в кв. "Димитър Миленков", се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на "Софийска вода”, живеещи в района на: кв. "Димитър Миленков"