Снимки

Наблюдаващите прокурори ще преценят дали отново да внесат искане за временно отстраняване от длъжност на кмета на Септември Марин Рачев, съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Срещу Рачев са повдигнати две обвинения - едното е за умишлена безстопанственост, вследствие на което са настъпили вреди за общината, а второто е за покупката на имот от община Септември на цени многократно над пазарните, с което отново са нанесени щети на общината. Той е с мярка за неотклонение 130 000 лв. гаранция. „Според наблюдаващите прокурори има доказателства. За всички вас е ясно, че има малки градове, които са взети на концесия, които представляват своего рода феодални владения. Прокуратурата ще продължи да действа по същия начин, по който действахме в случая със Септември и всякакви други случаи, свързани с корупция. Има усещане за несправедливост в българското общество, ние ще направим всичко възможно това усещане или да отпадне, или поне да бъде силно ограничено, т.е. ние ще правим каквото трябва, пък да става каквото ще“, каза още Гешев. Той обясни, че за намерените справки от ДАНС при кмета на Септември се извършва много подробна проверка. „За мен е ясно съвсем категорично, че на местно ниво в Септември съществуват местни обвързаности между местната власт в лицето на кметовете, между местните структури на централната власт, между кметовете и представители на съдебната власт, най-малко те участват в съвместни банкети всяка година. Ясно е, че част от проблема да не се решават тези проблеми в малките населени честа са и личните отношения на местно ниво. Това е волята на законодателя и идеята на законодателя е тези престъпления да са в спецпрокуратурата и спецсъда, а не в съответния съд и окръжна прокуратура“, каза Гешев. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

106 000 се явиха на зрелостни и НВО

Над 106 000 седмокласници и дванадесетокласници положиха изпити. 51 107 са зрелостниците, които са положили втория държавен зрелостен изпит, а 55 289 са учениците, които са имали национално външно оценяване по математика.

Наемаме по-лесно работници от трети страни

Работници от трети държави вече могат да се наемат у нас с облекчени процедури, след като промените в Закона за трудовата миграция и трудова мобилност влязоха в сила днес. Улесненията са свързани с условията за пребиваване на граждани с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми au pair.