Снимки

Жителите на пловдивското село Труд за втори път затвориха в събота по обяд шосето от Пловдив за Карлово. Хората носеха плакати, че искат да дишат чист въздух, а на лицата си бяха сложили противогази и медицински маски.

Те искат намиращата се в непосредствена близост до селото централа за производство на ток от биомаса и течна оборска тор да бъде закрита или преместена на друго място. Според местните фабриката за ток е шумна, от производството й се носят миризми на фекалии, а камионите й преминават през населеното място, което допълнително нажежава ситуацията.

В протеста в село Труд, който започна с народни хора на самодейци от местното читалище, се включиха около 150 – 200 човека. Те блокираха за около половин час главния път от Пловдив за Карлово, а полиция отбиваше движението през обходни маршрути.

Основно искане на жителите на село Труд е чистият въздух

„Всеки може да построи каквото иска до къщите ни, след като през 2011 г. наредба 7 бе отменена и липсва регулация, както няма и задължителни отстояния от населеното място. Теглиш кредити, купуваш си земя и вдигаш хубава къща на село, за да дойде някой след месеци и да ти отрови живота. Ами хората вече започнаха да си продават имотите, за да се махнат от селото”, се бунтуваха жителите на едно от най-големите села в пловдивско.

С управата на ел.централата се водят преговори, призна кметът на село Труд Красимир Минков. „Миналата седмица имахме среща с управителите на централата за ток от биомаса и те предлагат да изградят предпазна стена от селото до централата, която да спира шумовете и прахта, които навлизат в селото, но остава проблемът с миризмите. Няма как според нас да ги спрат”, каза кметът.

На място в селото дойде и националният омбудсман Мая Манолова, която обясни, че вече се е срещнала с управителите на ел.централата и че иска да информира населението за предприетите действия от нейните експерти.

Тя обясни, че след първото й посещение в село Труд на 15 ноемри, експертите на омбудсмана са извършили проверки в РИОСВ, РЗИ – Пловдив, както и в община Марица. Манолова е имала среща със зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков.

 

В протеста се включи и двойничката на Цецка Цачева – Христина Стайкова от село Труд, която раздаваше на хората маски

„Извършихме проверка на наличната документация. Липсва едно становище на РЗИ и е за преминаването на комбиниран цикъл на производство от въпросната електроцентрала. Тоест, до момента не ни е представено становището на РЗИ за ефекта върху здравето на хората след включването на комбинирано производство на течна оборска тор”, каза Мая Манолова. 

 
 
 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пускат на 22 май движението по локалните платна на Северната тангента

Във вторник (22 май) по обяд ще бъде пуснато движението по северните локални платна на Северната скоростна тангента. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери ремонтите в района. Тя обясни, че е приключил третият етап на локалните платна при Северна скоростна тангента и отбивката при с. Требич.

246 читалища повече за 5 години

С 8 на сто с е увеличил броят на читалищата в България за 5 години, като общо наброяват 3321, сочат данни на НСИ. Пик в развитието на просветната дейност бележи 1965 г., тогава те са били с 1192 повече в сравнение с днес. Читалищната активност е по-силно застъпена в селските райони – 80% от всички 3321 сгради се намират именно там.

Авторът на матурата по БЕЛ изтекъл на 11 май

Авторът на тазгодишната матура се появилаоще на 11 май във фейсбук, въпреки драконовите мерки и фактът, че само един човек знаеше как точно бяха формулирани темите.