Снимки
Туристът винаги има право. Това е железният девиз на пътуващия отпускар, като според това дали сме туристи или домакинстваме на туристи паралелно в една и съща глава циркулират два стандарта. Ако сме българи по гръцкото крайбрежие следва да ни е позволено всичко. Ако обаче са англичани на Слънчака, следва да вървят тихо, ако може дори мълчешком по алеята хванати за ръка изключително в хетеросексуални двойки. Двойният стандарт е забележим дори у нас - кърканите чужденци по курортите са измет, докато друсани българи в нощни клубове, които откриват сезоните с водосвет с поп - хайлайф.
Дотук за двойния стандарт. Напускайки страната с разписана отпуска в посока Гърция, Турция, Италия или Испания всеки трябва да е наясно, че от този момент нататък единственият стандарт е законодателството на страната, която посещава. Добре е преди минаването на границата да си огледате дори багажа за дреболии, тъй като оставен в жабката на колата паралитичен спрей, с който у нас се пазите от кучета или нападатели, при рутинен преглед, ако попаднете в извадката на гръцките граничари или полицията може да ви докара наказателно производство, глоба и затвор. Острие над 7 сантиметра в южната ни съседка се води хладно оръжие по силата на закон 2168 от 1993 година и може да ви осигури четири месеца затвор, условно и 300 евро глоба. Това е пример от съдебната практика за джобно ножче. 
Заради голямата си брегова ивица и прозрачната вода за гмуркане, Гърция е притегателна цел за подводен риболов с харпун. До 2014 година за спускане под вода с харпун се искаше разрешително, сега режимът е либерализиран и не се иска лиценз, но пък остават в сила сериозни ограничения, чието прекрачване може да донесе глоба от 200 до 2000 евро и конфискация на екипировката. Забранен като цяло е подводният риболов през май, в останалото време за всички видове риба има минимални размери на всеки екземпляр и "отстрелът" на маломерни риби е престъпление. Задължителен е жълтият буй, а общият дневен лимит на човек е 5 килограма. Забранено е и харпунджийството с акваланг или с резервен източник на въздух. Преди всеки излет трябва да информирате с мейл пристанищните власти в района къде ще ловувате.
Все по-често компания в чужбина ни правят четириногите домашни любимци. Непочистването на изпражненията при разходка на куче в Испания носи глоба, но дори и да не ви глобят, ви стига обществената критика, на която ще ви подложат околните, ако осе..те пейзажа. Има и чисто културни различия и ограничения - пак Испания се смята за неприлично да дадете на някого огънче по метода цигара от цигара.  Ако попаднете в критична ситуация в Гърция и искате да успокоите вербалния си опонент с обърнати към него длани и разперени пръсти, един вид: Спокойно, ще оправим нещата! - рискувате да влезете в по-голям конфликт. В Гърция този жест се смята за вулгарен и означава ни повече, ни по-малко от "Яж ми л...та". 
В Турция, особено в нови времена, избягвайте да консумирате алкохол на улицата, на тротоара или в парка. В курортна местност може да ви се размине, но в нормално градче пиенето на бира на открито извън заведение може да доведе до намеса на местни граждани с будна съвест или на полицията. 
Повишено внимание към законите в съответната страна трябва да имат и шофьорите заради различията в изискванията, които местната пътна полиция има към водачите на МПС, независимо, че навсякъде би трябвало да важат минималните изисквания на Виенската конвенция. В Словакия, например ще ви глобят, ако нямате комплект с резервни крушки за всички светлини. От 1 юли 2012 година пък във Франция във всеки автомобил, който се движи по пътищата на Франция трябва да има и преносим алкомат. В Гърция не взимайте колата на хазяина за да отидете до магазина за бира. С кола чужденец може да се придвижва само, ако е негова лична или, ако е наета от оторизирана компания за автомобили под наем.
Обяснението пред властите - при нас не е така или не знаех - не минава. От римско време в правораздаването е останало правилото Ignorantia legis neminem excusat , сиреч непознаването на закона не извинява никого. По тази причина преди пътуване в чужда страна си струва да се запознаете с препоръките на българското външно министерство или с указанията, дадени на страницата на съответното посолство в България. Добро решение също е сключване на допълнително покритие към туристическата застраховка за получаване на правна помощ в случай на необходимост.
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.