„Случило се е вчера, малко след края на работното време - около 17.40 часа. Отчупило се е парче от перваза на библиотеката, който е направен от сегменти“, обясни пиарът на библиотеката Виолета Цветкова, цитирана от „Фокус“. За щастие няма пострадали при инцидента, тъй като парчето е паднало на няколко крачки от официалния вход на сградата.

„Единият от тези сегменти явно е започнал да се руши от топенето на снега. Вероятно водата е преминавала между улука и камъка, просмукала се е в камъка, той се е разцепил и една част - сегмент от перваза, пада“, добави тя.

За случая били информирани всички институции, които имат отношение към случая - Министерство на културата, Националния институт за паметници на културата, Столична община, пожарна безопасност.

Около обяд екипи на пожарната са изронили останало от този сегмент и към момента няма парченца, които да има опасност да паднат. „Този вход е затворен и е отворен съседният, отново отпред на фасадата, затворен е левият, но е отворен десният“, каза още Цветкова. Тя добави, че цялата сграда на библиотеката е опасана от лента, която да ограничава достъпа на хора.

Продължава да се прави оглед на целия фриз, като вероятно предстои да се направи частична реставрация, тъй като сградата е паметник на културата.

Цветкова припомни, че през февруари миналата година част от стъкления покрив на библиотеката се срути под тежестта на падналия сняг и посочи, че случаят от вчера е поредното доказателство, че сградата се нуждае спешно от основен ремонт. „Тя функционира от 1953 г. и през всички тези десетилетия и основен ремонт не е правен - нито на инсталациите, нито на сградата в цялост“, коментира тя.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БДЖ: Зачестиха случаите на замеряния на влакове с камъни

През последните две седмици са зачестили случаите на замеряния на влакове с камъни. От началото на 2019 г. регистрираните случаи на замеряне на влакове с камъни са общо 12. За сравнение през същия период на миналата 2018 г. случаите са 7, съобщават от държавните железници.

Социалните се самосезираха за отразяване насилието над ученици

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и работи по случаите на насилие от и над деца – ученици от градовете Габрово, Ловеч и Пловдив, широко отразени и онагледени от медиите чрез видеоматериали и снимки.

Таксиджии излизат на протест срещу руския “Юбер“

Протест на таксиметрови шофьори в София срещу услугата "Максим" готвят от инициативен комитет. Недоволството е срещу извършваните нерегламентирани превози на пътници срещу заплащане чрез приложението на услугата "Максим".