Снимки

 

България е богата на минерални води. Разнообразният им химически и минерален състав ги прави приложими за широк спектър на заболявания – от бъбречни до кожни и дори за разрешаване на гинекологични проблеми. Почти за всяка болка у нас има и извор, който да я лекува, но това не означава, че всяка минерална вода е за всяка болежка.

Затова, преди да отидем на спа-процедури в някой от балнеоложките ни центрове, задължително трябва да се консултираме с лекар дори да сме здрави. Това важи още по-категорично за хората с хронични заболявания. Причината е, че всяка минерална вода има различен състав. В зависимост от съдържащите се в тях минерали, те биват с ниско, със средно и с високо минерално съдържание. Освен това, според температурата, те са хладни, топли и хипертермални

Хисарската, например, е за по-широк кръг хора, тъй като е най-слабо минерализирана. Това я прави много добра за пиене. Дори при по-продължителна употреба йонният състав в организма не се нарушава. Тя е и хидро-карбонатно-солфатна, т.е. алкална вода. Затова е благоприятна за заболявания на храносмилателната и пикочо-отделителната система. Нейното ph е 9 и повече. Единственото нещо, което я прави трудна за приемане от всички възрасти, е наличието на флуор.

Водите в Хисаря са много подходящи и за лечение на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система поради наличието на радон в тях. Тоест, те имат и малко радиоактивна компонента. Това се осъществява чрез потапяне във вани, хидромасажни, тангенторни и перлени басейни.

Водата обаче, не е подходяща за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Ако човек страда от високо кръвно налягане, първо трябва да го стабилизира и едва след това да ползва водата. Те тези със сърдечна недостатъчност тя е противопоказна.

Независимо от вида вода и извора, ако човек е с обострен гастрит не бива да ползва минерални бани. Най-напред трябва да се овладее острото състояние, а после, ако лекуващият лекар прецени, да се отиде на санаториум.

Флуорът се отлага по зъбите затова минерална вода може да се дава в ограничени количества на деца 9–10-годишна възраст. В противен случай е възможно те да развият флуороза.

Най-широкоспектърните, приложими за повечето заболявания, са водите в село Баня и в Павел Баня. Те са много подходящи при заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. В Момин проход успешно се лекуват заболявания на периферната нервна система, както и някои психични заболявания.

В Нареченски бани се лекува и централната нервна система и психоемоционални лабилни състояния. Тези води са подходящи също за периферната нервна система и опорно-двигателния апарат.

В Банкя условията са подходящи за хора с проблеми в опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Вършец пък е за такива, които са с проблеми на сърдечносъдовата система, заболявания на периферните кръвоносни съдове независимо дали са артериални или венозни. Подобна е водата и в Хасковски минерални бани.

В балнеоложките центрове у нас работят дипломирани лекари, кинезитерапевти и рехабилитатори с дипломи от някои от медицинските ни университети или от Националната спортна академия. За разлика от тях обаче, не във всички СПА-центрове персоналът е с необходимата квалификация. Затова се препоръчва хората предварително да се информират дали той е с диплома или удостоверение от кратък курс.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.