Тютюнопроизводителите поискаха ДСБ да поеме отговорността за това, че догодина те няма да могат да реализират продукция за 20 млн. лв. Това ще лиши от доходи хиляди семейства, ще доведе до затварянето на още български предприятия и ще изкара още безработни на пазара на труда.

В специална декларация Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ 2010“ и „Съюз на производителите на ориенталски тютюн в България- СПОТ БГ“ призоваха лидерите и представителите на политическите сили да спрат с политическото говорене срещу „Булгартабак“ и заигравания с тютюнопроизводителите. Според тях изявленията на ДСБ от последните дни, с което се цели трупане на популярност и електорални симпатии, могат да се класифицират като заиграване със съдбите на хиляди български семейства. От организациите предупредиха, че са готови за стачни действия, които ще бъдат подкрепени от над 200 хил. тютюнопроизводители.

„На този етап не сме определили конкретна дата за протестите, но сме готови във всеки един момент да ги проведем“, коментира Цветан Филев, шеф на НАТ-2010. Той допълни, че 200 000 производители са заявили готовност да се включат, защото това касае поминъка им.

Ако трябва ще проведем срещи и с политиците, за да се спре заиграването с нашия бранш“, посочи още Филев, визирайки ДСБ.

Публикуваме целия текст на декларацията:

„Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ 2010“ и „Съюз на производителите на ориенталски тютюн в България- СПОТ БГ“ призоваваме лидерите и представителите на политическите сили да спрат с политическото говорене срещу Булгартабак и заигравания с тютюнопроизводителите. Изявленията на ДСБ от последните дни, с което се цели трупане на популярност и електорални симпатии води до точно обратния ефект, могат да се класифицират като заиграване със съдбите на хиляди български семейства.

Обръщаме внимание, че тютюневия сектор е изключително чувствителен към всякакви зловредни слухове, още повече изказани от името на висши политици и държавници.

Булгартабак обяви, че ще редуцира закупуваните количества тютюн от българските производители с 80 на сто. Това решение ще има пряко отражение върху българските тютюнопроизводители. За последните пет година компанията Булгартабак е изплатила 103 милиона лева за тютюн. Ако компанията спре да изкупува тютюни в същите обеми това означава, че над 15 % процента, около 4 000 000 кг., на стойност над двадесет милиона лева, от произвеждания в страната тютюн няма да бъде изкупен.

Булгартабак е единствената българска фирма, оперираща, както в сектора на изкупуване, промишлената обработка и продажба на тютюни, така и в сектора на тютюневите изделия. Компанията е единствената, която ежегодно изкупува тютюн от всички сортови групи, които се произвеждат в България и винаги е била естествен коректив на пазарното търсене и цени на българските тютюни, а също така и преграда пред извършването на спекулативни сделки от страна на случайните оператори на пазара. Булгартабак винаги е откликвал и помагал на нас производителите и е инициирал множество инициативи за популяризиране на българския тютюн.

НАТ 2010 и СПОТ БГ предупреждаваме, че увреждането на имиджа на която и да е отговорна компания, изкупуваща тютюн, но най- вече на Булгартабак, ще донесе само негативи на страната, тъй като намаляването на търсенето ще доведе до лишаване от доходи на хиляди български семейства.

Ние питаме- готови ли са политиците от ДСБ да понесат отговорността за:

  1. отнемането на поминъка и дохода на хиляди семейства на тютюнопроизводители;

  2. лишаването на икономиката на Република България ежегодно от над 20 000 000 лева, в резултат на не реализирането на продукцията ни;

  3. затварянето на още български предприятия;

  4. превръщането на множество трудолюбиви граждани в безработни.

Ние сме готови за протестни действия! И сме убедени, че всички над 200 000 тютюнопроизводители ще ни подкрепят, защото всички сме засегнати!

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Повече 3000 души посетиха второто издание на Innowave Summit във Варна

Повече от 3000 души от 23 държави от целия свят с над 60 световно признати маркетолози и мениджъри във водещи международни компании, бизнес ангели и представители на инвестиционни фондове от три континента, станаха част от второто издание на най-мащабната високотехнологична конференция в Източна Европа – InnoWave Summit 2018.

Със смяна на касови апарати и софтуер данъчните вкарват 150 млн. лева в бюджета

Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на обороти. Данъчните се надяват с промени в наредбата за за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства да вкарат във фиска 150 млн. лева. Това стана ясно от думите на говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.