0

Н икога не знаем какви знания ще са ни от полза, ако има извънредна ситуация. Това е доказано от майка и нейния 10-годишен син, които са се загубили в австралийската гора за 10 дни, но са успели да оцелеят, благодарение на тактиката, която са видяли по телевизията.

Никога не знаем какви знания ще са ни от полза, ако има извънредна ситуация. Това е доказано от майка и нейния 10-годишен син, които са се загубили в австралийската гора за 10 дни, но са успели да оцелеят, благодарение на тактиката, която са видяли по телевизията.

Надяваме се, че никога няма да си навлечете неприятности, но за всеки случай, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да сведете до минимум щетите и може би дори да спасите живота си.

1. В капан в колата по време на горски пожар

Ако сте в колата по време на пожар, опитайте се да намерите място, в което няма трева или други растения (което може да е чакъл или мръсотия). Задължително е да затворите всички прозорци и отвори, да използвате нещо, за да се покриете, и да легнете на пода на колата си. Знайте, че гумите може да се спукат поради високите температури, но не се паникьосвайте. Просто изчакайте в автомобила си, докато пожарът премине.

2. Палене на огън

Ако с нищо не можете да разпалите огън, не се отчайвайте - пластмасова торбичка за сандвич, пълна с вода, може да ви помогне. Трябва да я използвате като лупа и да концентрирате слънчевата светлина в определена точка с нещо силно запалимо като суха кора.

3. Нападение от куче

Въпреки че тази ситуация е страшна и опасна, има няколко съвета, които можете да използвате, за да сведете до минимум вредите. Изправете се и кажете: „Не!“ с твърд глас, но не крещете. Ако кучето ви хапе, не се опитвайте да издърпате атакуваната част от тялото, вместо това опитайте да го избутате. Дръжте пръстите си в юмруци, за да ги защитите. Можете също така да повдигнете крака си или дори да се свиете на топка, за да предпазите стомаха и гърдите си.

4. Падане на мълния в палатка

Ако попаднете навън по време на буря, избягвайте големите дървета, тъй като мълнията е най-вероятно да удари най-високия обект (когато е близо до него). Също така, не си правете подслон точно под дърветата, защото тежките им клони могат неочаквано да паднат и да доведат до сериозни наранявания.

5. Отделяне от групата по тъмно

Преди да отидете в гората, уверете се, че всички в групата имат светещи пръчки. Те съдържат химикали, които освобождават енергия, когато се активират, която след това се превръща в светлина. В страшния сценарий за човек, който се е отделил от останалите, пръчките ще ви помогнат да ги намерите по-лесно. Стандартните светещи пръчки могат да се използват в продължение на 8-12 часа.

6. Разпъване на палатка в блато

Когато търсите място за разпъване на палатката си в гора, избягвайте участъци с гладка и мека почва с мъх и без дървета - това може да е блато, макар да няма видима вода. Ако останете там достатъчно дълго, палатката може да се намокри или дори да се наводни.

7. Наранявания при излагане на студ

Ако сте останали навън през зимата, пийте повече вода, отколкото смятате, че ви е необходима - това е от съществено значение за регулирането на телесната температура. Това е причината, поради която дехидратацията е сред факторите, които увеличават шансовете ви да получите наранявания при излагане на студ, като хипотермия, измръзване и др.

8. Падане във вдлъбнатина пред дърво

Ако обичате ски или сноуборд, пазете се от такива вдлъбнатини. Листата и клоните около ствола на дървото създават кухо пространство, скрито от снега, в което може да попаднете. Заедно със сериозни наранявания, които може да получите само от падането, можете да попаднете в капан в снега и храстите и да се задушите (повечето хора падат с главата напред). Ако това се случи с вас, изградете пространство за дишане около лицето си и направете всичко възможно, за да привлечете вниманието на други хора, тъй като шансовете да се спасите в тази ситуация са много ниски.

9. Без репелент срещу насекоми

Всеизвестен факт е, че комарите не са просто досадни малки същества, които причиняват сърбеж на кожата - някои от тях пренасят сериозни заболявания, като малария и много други. Можете обаче да се защитите, дори ако забравите да вземете репелент със себе си или просто предпочитате естествените варианти. Хвърлете листа от мащерка върху огъня и това ще ви осигури 85% защита от комари до 90 минути.

10. Огън в дъждовно време

Ако сте останали в гората, докато вали дъжд и е трудно да намерите сухо дърво, за да запалите огън, „шведският дънер“ ще ви бъде полезен. Трябва да намерите доста голям дънер (около 75 сантиметра висок и 30 сантиметра широк) и да го изрежете с помощта на верижен трион, да го разделите на 4 части (или повече), но да спрете на около 3 четвърти от пътя. След като направите това, запалете огън във вътрешността му. Основното предимство е, че не е нужно непрекъснато да търсите ново сухо дърво - то се „храни само“. Освен това е компактно, дълготрайно и е подходящо за готвене.

11. Ако се изгубите в гората

В екстремна ситуация, когато трябва да запалите сигнален огън, най-добре е да добавите борови клони и нещо от каучук към пламъка. Това ще доведе до много забележим черен дим и ще бъде по-лесно да ви открият. Освен това няма да бъде объркано с обикновен лагерен огън. Въпреки това, както при всеки друг тип огън, бъдете много внимателни с него.

12. Изграждане на зимен подслон без материали

Снегът всъщност може да ви помогне да се стоплите. Звучи нелогично, нали? Но все пак, ако няма места, където да се скриете от студа и вятъра през зимата, използвайте го за изграждане на подслон. Има много опции за това, но основният принцип е да направите дупка в дълбок сняг (не забравяйте за вентилацията на „покрива“) и да останете вътре в нея. Отвътре ще бъде значително по-топло заради топлината на тялото ви, тъй като снегът е добър изолатор.

13. Засядане в снега с кола

Ако автомобилът ви заседне в снега, опитайте да изпуснете малко въздух от гумите. По този начин повърхността на гумите, докосвайки земята, става по-голяма и ще ви осигури повече сцепление. Но не прекалявайте, особено ако нямате помпа със себе си.

14. Ходене по лед

Опитайте се да избягвате ходенето по лед, доколкото можете, но ако абсолютно се налага, ходете като пингвин. Това означава, че трябва да правите малки плоски стъпки и да държите ръцете си навън, за да хванете леда около вас, в случай че внезапно паднете.

Знаете ли нещо друго, което може да бъде полезно в случай на извънредна ситуация?

Източник: Dama.bg