14 жалби спряха жп поръчки за 2 млрд. лева

14 жалби спряха жп поръчки за 2 млрд. лева

Най-много недеволни има по жп магистралата Елин Пелин-Костенец

Обществени поръчки за железопътни проекти за ремонт и модернизация за 2 млрд. лева временно са спрени заради постъпили жалби. Огромното финансиране привлече голям интерес от кандидати. Най-много са недоволните от избора на изпълнители на на мега поръчката от 1 млрд. лева за ремонта на жп магистралата Елин Пелин - Костенец, става ясно от справка в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Огромният търг за отсечката с обща дължина 51 км е разделен на три обособени поръчки, като изпълнителите на позициите бяха избрани преди десет дни.


Масовото недоволство от избора


- шест от деветте жалби, са по позицията Елин Пелин-Вакарел, която е с прогнозна стойност 554,1 млн. лв. Участъкът е с дължина 19,64 км, има 2 тунела, 8 моста и естакади. Цена от 498 млн. лева даде турското сдружение „Джен - дуй жп Елин Пелин“ и така спечели. В него са турските компании “Дженгиз Иншаат Санайи ве Тиджарет Аноним Ширкети” и “Дуйгу Мюхендислик Иншаат Туризм Дъш Тиджарет ве Санайи Лимитед Ширкети”.

Вторият участък - от Вакарел до Ихтиман, е с дължина 20 км и прогнозна стойност 116,1 млн. лв. Две са жалбите по позицията за модернизацията му спечелена от консорциум „Салчеф – Гигастрой“, в който са „Салчеф“ АД, „Салчеф Конструциони Едили е Феровиарие“ АД и „Гигастрой“ ООД. Обединението предложи цена 126,3 млн. лева.

Третата отсечка е от Ихтиман до Костенец с прогнозна цена е 354,045 млн. лв. Най-висока оценка получи българо-китайският консорциум „Булрейл 2018“, съставен от „Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани“ ЛТД и „Трейс - София“ ЕАД. Жалба срещу избора са подали от консорциума "Щрабаг Джи Пи Рейл 2017".

При избора на изпълнителите от НКЖИ са взимали предвид освен цената и другите критерии сред като техническа оценка, време за прекъсване на движението на влаковете и други. В рамките на проекта трябва бъдат изградени


над 20 км тунели и 23 моста и виадукти с обща дължина около 3 км


Предвижда се модернизация на 5 жп гари, както и премахване на всички пресичания на едно ниво между жп транспорта, автомобилното движение и пешеходците.

Искове срещу процедури за модернизация на жп инфраструктура са подавани от началото на месеца. В момента от две жалби е спрян търгът за системите за сигнализация Пловдив-Бургас за близо 200 млн. лева. Още два иска са блокирали временно обществената поръчка за 190 млн. лева за коловозите между Централна гара София - Волуяк. Освен това срещу избора на непознатата в строителните среди "Транс логистика", заедно с испанската "Контратас Иглесиас" и румънската "Аркада", избрани за строител на жп отсечката от Костенец до Септември също има жалби. Изграждането на жп линията между Костенец и Септември на стойност 385 млн. лева е част от строителството на т. нар. железопътна магистрала "Тракия" - от столицата до Бургас.

Всички действия по процедурите спират до произнасяне на компетентните органи. Процедурите, които са на финална фаза подписване на договори, може да се удължат между два и шест месеца. КЗК имат срок от един месец и една седмица от постъпването на жалбите да се произнесат мотивирано. След което, ако решението на регулатора не ги удовлетворява, фирмите може да се обърнат към Върховния административен съд, което е и втората инстанция, която може да удовлетвори исканията им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.