14 БГ плажа и яхтена марина посрещат туристите със „Син флаг“ (ТЕМАТА)
2

14 БГ плажа и яхтена марина посрещат туристите със „Син флаг“ (ТЕМАТА)

„Златни пясъци“ сред топкурортите, Слънчев бряг с екосертификат за чист пясък

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг“ . Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис“, „Дюни“, „Созопол Харманите“, „Поморие Изток“ , „Несебър Юг „,“Слънчев бряг Юг“, „Слънчев бряг Централен“, „Слънчев бряг Север“, „Свети Влас Нов“, „ Елените“, „ Слънчев ден“, „Златни пясъци“, „Албена“ и „Бялата Лагуна“ и „Марина Диневи“.

Това лято централният плаж в Слънчев бряг откри туристическия сезон със „ Син флаг“, а с престижното отличие след няколко години прекъсване е и „Златни пясъци“. За да се получи екосертификат „Син флаг“ един плаж трябва да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона, коментират екоспециалисти.

Централният плаж в Слънчев бряг получава за първи път отличието, след като от тази година управлението бе поето от нов концесионер. Само за няколко месеца плажът беше преобразен и след оспорвана световна надпревара доказа, че има място в списъка с най-добрите ивици. "Синият флаг е голямо признание за нас, защото изключително активно прилагаме високите изисквания на  Международната Фондация за екологично образование ", заявиха от управата на ивицата.

От фирмата концесионер информираха, че два пъти в месеца се правят проби на морската вода, дезинфекцира се редовно плажът, осигурени са и достатъчно съдове за отпадъци. Освен това плажът е пригоден и за хора с увреждания. За тях са изградени специални тоалетни и рампи за лесно придвижване.

"Дълги години със "Син флаг" бяха сертифицирани само „ Слънчев бряг-Юг и Слънчев бряг-Север”. Благодарение на усилията на новия концесионер на „Слънчев бряг-Централен“ - "РВК 1", управляваният от нея плаж има място сред най-добрите световни плажове, наградени през 2019 г. Това е и отлична награда за 60-годишния юбилей на курорта през тази година", посочват от движението "Син флаг".

По цялото протежение на ивицата вече са поставени чадърите и шезлонгите, повечето от които са чисто нови. Пясъкът е заравнен, обезпаразитен и почистен, оборудван е и медицински пункт с линейка и реанимационен екип. Назначени са служители по сигурността, които ще следят през цялото лято за реда и спокойствието на туристите. За първи път по протежението на цялата ивица са монтирани пилони с по три лампи, които осветяват нощно време пясъка. Осигурена е свободната безплатна зона на пясъка, която е 50 процента. Мощни лампи са монтирани по цялото протежение на ивицата и ярко я осветяват през нощта.

Докато миналата година единственият плаж със син флаг край Варна бе на „Слънчев ден”, това лято на сцената се завръща „Златни пясъци“, като причината е подобрената пропускателна способност на пречиствателната станция и дълбоководното заустване на отпадните води навътре в морето. Именно морето край плаж „Панорама“ в северната част на „Златни пясъци“ , където е пречиствателната станция, бе сред най-проблемните участъци в последните години.

Въпреки 15-те отличени със „Син флаг“ плажове у нас обаче сравнение показва защо сме все още значително назад в това отношение, например от Гърция, където те са над 500, припомнят специалисти в туристическия бранш. Според тях съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените Сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания, Гърция, Франция, Турция, Италия, Португалия, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост. 3 лв. за спускане по ролба, 70 лв. за полет с парашут.

Най-евтината атракция на градския плаж във Варна е ролбата. Само 2 лв. е билетчето, а при платени 10 спускания, цената пада на левче. Най-ниски са цените за разходка с водно колело - 5 лв. за час, докато по курортите същото удоволствие излиза двойно. На Трета буна е единственият у нас блоб, като екстремното преживяване е достъпно за всеки над 14 г Ударната доза адреналин излиза 10 лв. за 30 минути. В съседство с блоба търсачите на силни усещания могат да покарат уейкборд. Еднодневна карта струва 45 лв., а двучасовото каране е 25 лв. Бонусът за най-ранните посетители е 5 лв. по-малко.

На „Златни пясъци“ вече порят вълните с водни ски срещу 40 лв. за манш и с джетове, които се дават под наем за 10 минути на същата цена. Двойно по-малко струва едночасовото приключение с уиндсърф или карането на каяк.

На Северния плаж в Слънчев бряг е най-екстремният воден парашут, дълъг цели 350 метра. Десет минути полет с него струва 70 лв. на човек, за двама цената е  общо 120 лв. Ивицата разполага с шест коридора за всевъзможни атракциони. По 20 лв. струва сърфирането върху рингове, банани и надуваеми дивани, теглени от моторница. Наемането на джет за 15 минути е 70 лв., за 30 минути – 120 лв. Джетът може да се наеме и за 20 минути срещу 90 лв. С десетачка по-евтин излиза джета на Южния плаж в Слънчев бряг, а сърфирането върху банан там е 15 лв. За полет с парасейлинг на „Какао”, туристите плащат по 70 лв., толкова колкото и на останалите ивици. Южният плаж в курорта предлага и познатите от миналото водни колела и то на народни цени. 30-минутна разходка за четирима струва само 15 лв., а за един час – 20 лв.

На Южния плаж в Несебър работят две школи по уиндсърф, в които обучителен курс от 6 часа струва 300 лева. Час сърфиране без инструктор е 40 лв. На същата цена може да се наеме каяк или „sup”, представляващо гребане върху дъска в изправена позиция. На ивицата може да се наемат водни рингове и бабани срещу 20 лева за 10-минутна разходка.

За чистотата на морската вода четете ТУК

52 плажа на юг и 11 на север без стопани

Близо половината от плажовете по Южното Черноморие остават без стопани този сезон. Причината е, че те са отдалечени, труднодостъпни или не достатъчно атрактивни за потенциалните наематели. От общо 109 плажни ивици до момента са отдадени 57. Останалите 52 остават без стопани. Разчетите по общини сочат, че най-много ивици без спасители това лято ще има в община Царево, където неохраняеми остават 20 плажа, следвана от община Бургас с 12 безстопанствени ивици. В община Приморско неохраняеми са  останали 4 плажа, а в община Созопол са 3 ивици. Никой не е пожелал 5 плажа на територията на община Поморие и 8 в Несебърска. Сред неохраняемите в община Царево са трите северни ивици и Попския плаж, също плаж  "Ахтопол", "Липите" и "Резово". В община Несебър сред ивиците без спасители са "Обзор - детски лагери", "Елените - Изток 1" и "Елените - Изток 2", както и "Несебър - изток". 

В Община Поморие без наематели са  "Лахана", "Европа",  "Поморийска коса", "Поморие - Север" и "Поморие - Буната". В Бургас  не са отдадени четирите плажни ивици в Сарафово и още толкова в квартал  Крайморие, както и на плажа "Росенец" и "Отмални" , които са пренаселени през лятото. В Созопол най-посещаваните ивици от тези, които остават без стопани са  "Вромос", "Къмпинг Черноморец" и "Алепу". Всички останали са грижа на концесионерите и наемателите. Те са длъжни да обезпечат ивиците .

От 32 плажа по Добруджанското Черноморие неохраняеми за този сезон остават 11. От тях 5 ще бъдат охранявани с държавни средства чрез областна администрация – Добрич. Целта е да се осигури водно спасяване на най-посещаваните плажни ивици, които не се стопанисват. Плажовете, на които ще се осигури с ресурс от държавата водно спасяване през активните летни месеци, са: „Крапец - Север" - част 2 - 1 пост, „Фиш-фиш" - 2 поста, „Болата" - 1 пост, „Дуранкулак - къмпинг „Космос" - 1 пост, и „Шабленска тузла - къмпинг „Добруджа", без част 4 - 2 поста. Общо 7 спасителни стационарни поста са предвидени на петте плажа, като е предвидено те да бъдат охранявани до 31.8.2019 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.