14 223 педагози от детски градини и училища изкараха бързи курсове за обучение. Те се проведоха в периода 4 октомври 2018 г. - 31 декември 2018 г. по първата част от проект „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“ на образователното министерство. Всеки успешно завършен курс пък ще влиза и в портфолиото на учителите, като на тях им се присъждат между 1 и 3 квалификационни кредита в зависимост от продължителността му.

При реализацията на първата фаза на проекта всички заложени индикатори на изпълнение са преизпълнени. Педагозите до 34-годишна възраст е трябвало да бъдат 1200, докато обучените са почти двойно – 2317. Учителите между 34 г. и 54 г., които са участвали в програми за повишаване на квалификацията по оперативната програма, са 11 906. За изпълнението на първата фаза те трябвало да бъдат 9000. От всички обучени специалисти в курсове за прилагане на съвременни методи за оценяване са изкарали 2091 педагози.

Няколко от квалификационните проекти се създадени от проф. Тони Чехларова, ръководител на секция Образование по математика и информатика в Института по математика и информатика – БАН. Тя е подготвила над 10 обучения за педагози от детските грани и училищата, които са свързани с развитието на дигиталните компетентности, използването на иновативни техники. Чехларова обясни, че по време на обученията педагозите трябва да се справят и със задачи извън техния обсег, за да преживеят изследователския подход с непознати за тях неща. „Важно е учителят да проиграе ситуацията, да допусне грешки и да види каква би била ползата от различни те методи в клас“, подчерта тя. По време на едно от упражненията чрез движенията на конкретните предмети се решават математически задачи. С помощта на математиката и геометричните обекти се развива моториката, обясни Чехларова.

Проектът ще се изпълнява в рамките на три учебни години като трябва да приключи до 31 декември 2022 г. От 1 март тази година започна регистрация на нови програми за обучения, с които обучителните организации, университетите и научните институти ще се включат във втората кампания. От 18-и март пък педагогическите специалисти от цялата страна могат да избират от над 3000 програми на обучение, в които желаят да участват. Със старта му ще бъде въведена и рейтингова система. Учителите ще попълват анкетна карта за удовлетвореност от обученията, които са преминали, обясни ръководителят на проекта Петя Кръстева. Тя ще бъде попълвана два пъти – преди старта на квалификацията и след нея, за да се проследи как прилагат наученото. Кръстева обясни, че някои курсове пък могат да завършват и с демонстрация на новите методи в класната стая. Оценяването ще се случва от страна на други преподаватели в училището. Качеството на обученията ще се проследява и от външен изпълнител, каза още Кръстева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ВМРО регистрира листата си за евровота, води я Ангел Джамбазки

ВМРО-БНД регистрира в ЦИК листата си за евровота, водач е Ангел Джамбазки. Пред журналисти лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че Европа е на кръстопът и от тези избори зависи дали тя ще се движи по инерция надолу.

Припаднал клошар спря трамваите в София

Припаднал, вероятно от глад, клошар в столичен трамвай, наложи спирането на трафика по линии 20 и 22 по бул. „Янко Сакъзов“ в София, видя репортер на Агенция „Монитор“.

Никой не взема пари по този начин, заяви зам.-главният прокурор

Гешев: Делото срещу Иванчева го направиха важно интересите

Никой не взема пари по този начин, заяви зам.-главният прокурор

Делото срещу Иванчева го направиха важно интересите, които седят зад него, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев в коментар по темата за процеса срещу бившата кметица на „Младост”.