14 000 хора с увреждания започнали работа 2019-а

14 000 хора с увреждания започнали работа 2019-а

14 000 хора с увреждания са започнали на работа със съдействието на Агенцията по заетостта през 2019-а. От тях 5 100 са част от първичния трудов пазар благодарение на посредничеството на бюрата на труда. Това заяви социалният министър Деница Сачева в отговор на депутатско питане относно резултатите от Плана за изпълнение на Националната стратегия за хората с увреждания за периода 2019 – 2020.

Тя отчете, че за първи път е оказана и подкрепа на лицата с увреждания при адаптиране на общите части в жилищата им. „Имаме сключени 37 договора в цялата страна за стълбищни подемници, рамки, вертикални подемници, асансьори“, заяви социалният министър. На четирима души пък била представена помощ за адаптиране на автомобила им на стойност до 8 000 лв. Тази година кампанията стартира на 12-и февруари и ще продължи до 12-ти май. В нея могат да се включат всички, които имат нужда от тази услуга. Сачева припомни, че в момента за обществено обсъждане пък е пусната програма, която ще подпомогне работодателите, които искат да наемат или да преустроят работното си място за хора с увреждания. „Всеки работодател, който иска да направи това, ще получи до 10 000 лв.“, уточни социалният министър. Тя допълни, че 1 500 лица пък работят в специализираните предприятия за и на хора с увреждания.

Социалният министър посочи още, че към момента общо 22 000 деца с увреждания учат. От тях 4 000 са на детска градина, а 18 000 в общообразователни институции. „След приемане на закона за предучилищно и училищно образование бе даден шанс на децата с увреждания да бъдат интегрирани в общообразователната система.“, заяви Сачева.

Министърът отбеляза, че сред приоритетите на плана са осигуряване на достъп до среда за живеене, транспорт и транспортни услуги, информация и комуникация, възможности за обучение през целия живот, условия за работа и заетост на хората с увреждане и подкрепа за живот в общността, достъп до спорт, отдих, туризъм. Във връзка с осигуряването на достъп до културна среда пък миналата седмица е открит кът за хората с увреждания в Националната библиотека.

Министерството на труда и социалната политика указва подкрепа за хората с увреждания за над 650 000 души и за почти 26 000 деца, обобщи Сачева. За финансирането на мерките, които са насочени към тях, тази година са отпуснати 550 млн. лв. „Посоката е да се продължават програмите, които са свързани с достъпна среда, инвестициите по отношение на възможностите за това хората с увреждания да намират работа и да се подкрепят работодателите.“, каза още социалният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.