Снимки

Ексдиректор на КТБ отказва да се появи – имал бъбречна криза, но не дава документи 

Адвокатите на БГ Мадоф готвят цирк и за следващото заседание 

Явна демонстрация, че ще използва всички възможни методи, за да спъне делото срещу себе си и още 17 души за източването на милиарди от КТБ направи днес банкерът-беглец Цветан Василев. Макар преди няколко дни, със съдействието на Евроджъст, най-сетне да му бе връчена призовка да се яви на съдебното заседание, благодарение на поредица от врътки, направени от адвокатите на Българския Мадоф, както и от един от бившите изпълнителни директори на фалирания трезор – Георги Христов, процесът отново не тръгна. Де юре съдът не даде ход на разпоредителното заседание по делото заради повторното неявяване на Георги Христов, чиято защита заяви, че клиентът има хронично бъбречно заболяване, което се обострило. Документ в доказателство на това обаче не бе даден, а когато по искане на съдията адвокатът звънна на ексшефа на КТБ, за да го пита дали поне ще се яви на заседанието, насрочено за днес, отговорът на Христов отново се оказа отрицателен.

Съдът го глоби с 1000 лева за непредставяне на документ, извиняващ отсъствието му.

Назначи и медицинска експертиза, която да установи актуалното му здравословно състояние. Отделно разпореди да бъде направена проверка на всичките му болнични. С това обаче драмите на заседанието не само не приключиха, а стана ясно, че банкерът-беглец и хората му всячески ще се опитват да спъват стартирането на делото, демонстрирайки по този начин, че Василев очевидно лъже в твърденията си, че искал справедлив процес. След като на заседанието беше потвърдено, че банкерът-беглец е бил редовно призован, както и че са пристигнали оригиналните документи за това, преведени от назначен от съда преводач, единият от двамата адвокати на Българския Мадоф – Лазар Карадалиев, поиска да се запознае с документите, за да се произнесял за редовността на призоваването. Минута по-късно заяви: „Считам, че Цветан Василев не е редовно призован, доводи ще изтъкна в следващото заседание“.

Следващият шанс за дългоочаквания старт на делото

за източването на четвъртата по големина българска банка ще е на 27 февруари. „Становището на прокуратурата е, че е налице редовно призоваване на подсъдимия Цветан Василев”, подчерта в същото време шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. “Прокуратурата е казала многократно – ние искаме това дело да тръгне. Специализираната прокуратура има интерес делото да тръгне и всички доказателства – писмени, гласни, всякакъв род, да бъдат чути, това е в интерес на цялата държава. Не прокуратурата пречи това дело да тръгне. Ние имаме интерес да се изясни обективната истина по делото. Ясно е вече на всички български граждани, че Цветан Василев се укрива от европейското правосъдие. Той не иска да се яви пред българския съд. Това е негова защитна позиция, на която има право. Той е в екстрадиция, защото не желае да дойде в България и не желае да дойде в ЕС, защото той ако желаеше, щеше да остане в Австрия, а не да се крие в Сърбия. Факт е, че той се крие в Сърбия и не иска да дойде не пред българската прокуратура вече, а пред българския съд”, посочи още той, като заяви, че с връчването на призовката се е отстранила пречката за стартиране на процеса, свързана с Цветан Василев. Започнали обаче да се разболяват подсъдимите. Цветан Василев е подсъдим за източването на КТБ заедно с Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева.Според обвинението Василев е ръководил организирана престъпна група, която е извършвала присвоявания от банката. Едното обвинение е за

длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лв.

За тях обвинени са Василев, бившият ръководител на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков, бившите изпълнителни директори на КТБ Александър Панталеев, Георги Христов и Илиан Зафиров, външните одитори от "KPMG България" Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, главният експерт в Дирекция "Анализ и обработка на кредитни сделки" Елка Стойкова, както и служителите в банката Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев. Отделни обвинения са повдигнати за изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева. За това длъжностно присвояване ще отговарят отново Цветан Василев, главният касиер Маргарита Петрова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.