Снимки

БТА постави началото на нова борова гора край Арбанаси. Десетки бетеанци участваха в засаждането на 250 фиданки от вида черен бор върху терен, поразен от пожар преди години.

Даваме началото на една хубава борова гора, която ще радва и хората след нас, посочи генералният директор на БТА Максим Минчев. Поводът за инициативата е 120-годишнината на Българската телеграфна агенция, която е не само най-старата българска медия, но е една от най-старите български институции, която никога не е спирала да работи и не си е сменяла името, допълни той.

Акцията по залесяването беше ръководена от директора на ДГС "Болярка" инж. Йордан Бобонков, неговият заместник инж. Надко Найденов и Милко Денев - експерт по възобновяване на горите към Североцентралното държавно предприятие. БТА поставя началото на една гора, върху труден терен, с наклон над 12 градуса, с надморска височина 400 метра и с каменлива почва, посочи инж. Бобонков. Той уточни, че по държавния лесоустройствен план гората от 76 декара трябва да бъде залесена до 2022 година. Според Милко Денев върху подобни терени най-подходящо е засаждането на черен бор, защото неговите връхчета всяка година се обновяват, а падналите иглички обогатяват каменливо-песъчливата почва. Специалистите по залесяване посочиха, че най-важното е гората да бъде предпазена от пожар.

В залесяването се включиха представители на пресклубовете на БТА от Стара Загора, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Сливен, Враца, Видин, Шумен, Хасково, Кюстендил, Велико Търново, Босилеград и Тараклия. Инициативите, посветени на 120-годишнината на БТА, ще бъдат от различен характер и ще продължат през цялата година, отбеляза Максим Минчев. На журналистически въпрос какво е най-ценното, което може да бъде откроено в 120-годишната история на агенцията, той посочи, че 120 години БТА е служила безрезервно на българската кауза и на обществения интерес. Отстоявала е чистотата на българския език и винаги е спазвала професионалните критерии на журналистическата професия - точност, безпристрастност и честност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж  из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

Книжки за деца „изядоха“ …жабите на арх. Бакърджиев

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

На 26 февруари догодина арх. Петър Бакърджиев ще окръгли 72. Роден е в Сливен, но „пътьом“, защото родителите му останали в Града на стоте войводи само 2 месеца. Прекарал е детството и юношеството си в Града на липите. Мечтаел за архитект , но го приели „ПГС“ в някогашният ВИАС. След три студентски години се хванал …хамалин и отново кандидатствал.

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.