Снимки

 

- Доц. Костов, почти всяка втора жена ражда със секцио. Какво налага това?
- Все повече жени се насочват към цезарево сечение, наричано още секцио. В АГ болница „Света София” то заема 40% от всички случаи. Има страни, в които достига до 60-70 на сто. В световен мащаб има немалко осъдени лекари за това, че са отказали да направят цезарево сечение, но няма такъв, който да е осъден за това, че не е направил. Отново в световен план заради късното отлагане на първата бременност и раждане се налага все повече жени да раждат по този начин.  В някои частни болници в България цезаревото сечение достига над 90 процента.
Като изключим обстоятелствата, при които то се прави по медицински показания, право на жената е да избере начина, по който да роди. Лекарят е длъжен да се съобрази с желанието на своята пациентка. Някои бременни се страхуват от нормалното раждане, други предпочитат да родят в конкретен ден при конкретен лекар и затова го планират, има и такива, които се увличат по астрологията и избират ден и час за детето си според предварително разигравани варианти на хороскоп.
Най-много са ражданията с цезарево сечение през лятото, когато лекарите излизат в отпуска, а бременните са направили избора си при кого да бъдат. Затова и такива раждания има най-много в края на юли и август.
- Безопасно ли е цезаревото сечение?
- То има своите плюсове и минути. Ако то не се налага по медицински показания, най-доброто за жената е нормалното раждане. Според експертите на Световната здравна организация секциото трябва да бъде около 15 на сто при положение, че имаме добре подготвени акушер-гинеколози и съответните условия в болниците. Над тези проценти се смята за излишно, а под тях недостатъчни. Към втората група попадат Бангладеш, Пакистан, Екваториална Гвинея – все бедни държави със слаби здравни системи. В световен мащаб цената на тази операция варира, например в Непал е $100, в Исландия - $20 000. Цената в България е по-реална и това също е причина този начин на раждане да се предпочита.
- Какви са рисковете?
- Рисковете са при следваща бременност на жената, тъй като е възможно при рязането матката да се разкъса, а на мястото на зашиването впоследствие да се захване част от плацентата и да създаде проблеми. Затова когато жена е имала раждане с цезарево сечение е редно наблюдаващият акушер-гинеколог да следи изключително внимателно как се развива бременността и какво се случва с плацентата.  
- Завиши ли се броят на раждащите със спинална упойка, която се поема от здравната каса?
- Не особено, тъй като повечето от бременните въобще не знаят, че има такава възможност за раждане, при това напълно безплатна за тях. Тук вината е в лекарския екип, че не ги уведомява и не им предлага тази възможност.
- В женските форуми се обменят всякакви съвети как да живеят съпрузите, какво да ядат, какво да не ядат и прочие, за да им се роди момче или момиче. Доколко има някаква истина в такива съвети, и доколко не?
- Напълно несериозно е да се твърди, че начинът на живот и храненето ще определят пола на бъдещото дете. Ако би имало истина в подобна „логика”, то в някое племе, което се храни само с банани и риба например би трябвало да се раждат само момичета, пък в друго, употребяващо предимно месо - само момчета. Такива твърдения са несериозни. Бъдещите майки да се съобразяват повече със съветите на своите лекари и да не бъдат лековерни към небивалиците, които се публикуват във форумите.
- Преодоляха ли българките страха от генетичните изследвания при бременност?
- Преди години имаше страх от тях, за да не се увреди плодът. Съвременните генетични методи са изключително щадящи. Редно е да се прави биохимичен скрининг в 12-ата седмица от бременността за установяване на евентуална наличност за вродени хромозомни болести. В селата и малките градове, където няма такава възможност, бъдещите майки трябва да намерят възможност да си ги направят в голяма болница.
Важен компонент по време на бременността е храненето. Жената не бива да се лишава от белтъци, витамини, но да ограничава въглехидратите, защото от тях се пълнее. На село обаче смятат, че каквото се яде на жената по време на бременност, трябва да яде в неограничени количества. Това обаче освен че води до затлъстяване, може да отключи диабет. Нормално е по време на бременност да се качат 12-13 кг. Смята се оптимално тегло на новороденото, ако то е 3-4,5 кг. Над тях може да развие някакви заболявания, включително и диабет. Основното правило за всички е да не се поддават на суеверия и съветите на една жена, а да слушат своя лекар.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.