0

З а последните няколко години са класифицирани 2909 язовира у нас, като в първата с най-висока степен на риск са 1374, във втора - със значителна степен на опасност са 334, и в третата с ниска степен на опасност - 1201. Това стана ясно от последното участие на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова в парламентарния контрол.

За последните няколко години са класифицирани 2909 язовира у нас, като в първата с най-висока степен на риск са 1374, във втора - със значителна степен на опасност са 334, и в третата с ниска степен на опасност - 1201. Това стана ясно от последното участие на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова в парламентарния контрол.

Общата бройка на язовирите в България е 6844.

По нататък от изявлението на Нинова стана ясно, че другите основни проблеми в сектора, освен забавената класификация, са несвоевременното актуализиране на информационната система за техническото състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, разработена от ДАМТН, големият брой неприключили процедури по безвъзмездно прехвърляне на държавата на язовири общинска собственост по реда на Закона за водите и забавянето на ремонтите на водоемите.

Нинова изрично подчерта в парламента, че решаването на проблемите с язовирите, наследен от управлението на ГЕРБ, минава единствено с промени в Закона за водите, които скоро щели да бъдат представени, за да няма разпокъсаност в управлението.

Тя обясни още как

досега не се е работело превантивно,

а за язовирите се предприемали кампанийни мерки, в повечето случаи на книга, и постоянно се тичало след проблемите. Тя цитира статистика, че в страната сега има 6844 язовира, а често един е собственикът на стената, друг е на земята, трети е на водата и често той я дава на концесия на четвърти да гледа риба. „4962 са общински, 719 са към земеделското министерство (28 от тях са на МЗХГ, 41 на „Напоителни системи“, 450 на „Земинвест“), 499 са към Министерството на икономиката, отделно язовири на военното министерство, язовири с неизвестен собственик, 157 - са притежание на земеделски кооперации и сдружения за напояване, а 144 са частна собственост. 38 язовира били на Министерството на енергетиката, като 21 от тях са комплексни с голямо значение за националната сигурност. Има и водоеми на терени чуждо притежание или с дублиращи се права на собственост. Отделно са 13 държавни язовира, управлявани от областните управители с оператор ВиК дружества. Общо видовете собственост на българските язовири са 8“, уточни Нинова. По думите й това е първият проблем, за който министерството ще предложи решение.

Пред депутатите в петък късно вечерта министърът на икономиката се спря и на състоянието на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ (ДПУСЯ). По думите й

548 общински язовира са прехвърлени безвъзмездно на държавата,

48 пък са обект на съдебен спор или при тях има неясноти относно собствеността. Един – яз. „Огняново“, е предоставен от държавата на ДПУСЯ за управление.

„През 2018 г. бяха приети промени в Закона за водите и бе даден 3-месечен срок на общините, нямащи възможност да стопанисват язовирите си, да ги дарят на държавното предприятие, като преди това те се прехвърлят на областните управи. Резултатът е - към края на 2018 г. 2717 заявления има до министъра на икономиката за прехвърляне. 1363 са отказите на областните управи да приемат общински язовири, защото те не отговарят на законовите изисквания. В случая става дума за микроязовири някога използвани основно за напояване в земеделието. След като ГЕРБ нарязаха напоителните системи у нас и предадоха за вторични суровини, тези язовири са безстопанствени и неизползваеми. Проблемите с подобни язовири са възникнали през 70-те години наминалия век, като

техническото им състояние не съответства на изискванията.

Няма и представена никаква документация за изграждането им. Това създава огромни проблеми на държавното предприятие“, каза още Нинова. Тя уточни още, че има случаи, когато при прехвърлянето не се предава цялата собственост на язовира или върху цялата земята, защото има трима притежатели на терените, които се карат помежду си.

Вицепремиерът се спря и на проблемите с язовирите от списъка на Държавната консолидационна компания (ДКК), които са 416, и на тях е трябвало да се прави спешен ремонт. За целта са отпуснати 500 млн. лв. „ДКК плаща авансово цялата сума на „Монтажи“ ЕАД да започне ремонти на 267 язовира. По отношение на 148 от останалите не се предприемат никакви действия. Завършени са ремонтите на 11, но за 10 язовира ремонтът не е приет от ДНСК, защото те са ремонтирани незаконно - къде заради липса на книжа, на проекти, на разрешение от съответна община. Има само един приет и уточни, че

всичко това е дадено на прокуратурата,

поясни Нинова

Припомняме, че за 10-те язовира и ремонта на стените им премиерът Кирил Петков заговори още докато беше служебен икономически министър.