0

 "Най-малко 137 украинци загинаха от началото на руската офанзива", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

 "Най-малко 137 украинци загинаха от началото на руската офанзива", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

"137 герои, наши съграждани" загубиха живота си, съобщи украинският лидер във видеообръщение, публикувано на сайта на украинското президентство. Зеленски каза още, че 316 украинци са ранени при сраженията.

Само 24 часа след началото на руската инвазия отражението върху мирните граждани вече се вижда в цяла Украйна. Според оценки на хуманитарни организации над сто хиляди души вече са избягали от домовете си. Първите от тях вече пристигнаха на границите на съседните държави, съобщи Нова телевизия.

Много украинци минаваха в Румъния и Полша пеша, носейки багажа си в куфари. По-тежко е положението на тези, които са във вътрешността на Украйна.

Жителите на Киев цяла нощ споделяха снимки как спят на земята в метростанциите.

Метрото не работеше, но хората ползваха подземните зали като бомбоубежища. Вече имаше случаи на поразени от бомбардировките жилищни сгради.

Зеленски призова украинците да продължат да се защитават от руската агресия. "Само солидарността и решимостта на украинците могат да запазят свободата ни и да защитят държавата", заяви Зеленски.
Според президента Русия не е убедена от новите санкции, а светът продължава да я наблюдава отдалеч. Зеленски се обърна и към гражданите на Русия на руски език.

Уважаеми граждани на Руската федерация! Тази нощ те започнаха да бомбардират жилищни квартали в града-герой Киев. Всичко това напомня за 1941 г. На всички граждани на Руската федерация, които излизат на протест, искам да кажа: ние ви виждаме.
Най-малко 137 украинци загинаха от началото на руската офанзива, заяви Зеленски късно снощи.

Оставени сме сами да защитаваме държавата. Кой е готов да се бие с нас? Честно казано, не виждам такива…Честно казано, всички се страхуват!

Днес попитах 27-те европейски лидери дали Украйна ще се присъедини към НАТО, попитах ги направо. Всички се страхуват.

Не отговарят…, каза Зеленски.