Масаж в точката на „божествената врата” пъди стреса
2

Масаж в точката на „божествената врата” пъди стреса

Разтриването на ушите и на безименния пръст успокоява

С средата на ушната мида се намира точка №1, известна в китайската медицина като „божествената врата". Масажирането й сваля стреса и тревожността като с магическа пръчка.

Три до 5 минути масаж на ухото или разтриване на безименния пръст на ръката според китайската медицина пък ще подкрепи естествените защитни сили и ще бетонира имунитета ни. Полза има както за възрастни, така и за деца. И, понеже е по-разумно да се предпазим от болестта, а не да я лекуваме, нищо не пречи да пробваме препоръчаните от древните лечители и доказано безвредни методи. Това може да направим и сами вкъщи, без да търсим услугите на обучен терапевт.

Върху ушната раковина има много

нервни окончания и кръвоносни съдове,

които образуват енергийни точки.

Там се намират 6 точки на имунитета, които се активизират и със самомасаж. Достатъчно е да отделим няколко минути на ден, разтривайки леко отгоре надолу ухото по края на ушната мида. Масажират се едновременно и двете уши като нежно се разтриват между палеца и показалеца по посока на часовниковата стрелка. Тези движения разбуждат и активизират и са подходящи за сутришния самомажаж. А вечер, преди заспиване, въртенето е в обратната посока.

Масажира се цялата зона и така се въздейства на целия организъм. Техниките са известни като аурикулотерапия. По края на ушната мида се намират всички биологично активни точки, които отговарят за даден орган в тялото. Затова масажирането им мобилизира вътрешните сили. Той може да вдигне нервния тонус, да разгони умората и стреса, да събуди дълбоките резерви и да отключи

неподозирани за нас извори на енергия.

Точка №1, известна в китайската медицина като „божествената врата", а съвременните терапевти определят като – антистресова, се намира приблизително в средата на ухото. Точка №2 се намира в центъра и се определя като универсален регулатор - въздействието върху нея помага например за заспиване в случай на безсъние, а при сънливост – за връщане на бодростта.

  За децата имуностимулиращ ефект има масажът на четвъртия пръст на ръката. Достатъчно е да поглаждаме пръстчето от върха към дланта около 200 пъти на ден. Децата го приемат като игра и обикновено се успокояват и заспиват.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.