Снимки

- Доц. Костов, данните показват, че като цяло раждаемостта в страната отново е намаляла през изминалата година. Каква е тя в Университетската болница по акушерство и гинекология “Майчин дом“.

- За втора поредна година в Университетската болница по акушерство и гинекология “Майчин дом“ раждаемостта остава висока, почти непроменена - 3910 бебета за 2017 г. , операциите са над 2500. Затова тя има основна функция по опазването на женското и майчиното здраве.

- Какво означава „почти непроменена“?

- Означава, че в последните три години намалява с не повече от 1,5 процента. За съжаление, погледнато в национален план, раждаемостта намалява. В последните 21 години, т.е. от 1997-а до 2017-а се движи в низходяща посока, макар и някъде да има пикове и спадове. Сега посоката е надолу. Най-тъжното е, че през миналата година броят на ражданията е рекордно нисък – под 60 000. Само за сравнение, през 1948 г. ражданията в България са били над 300 000. Като се има предвид, че населението е застаряващо, се наблюдава естествен отрицателен прираст. Това е основен проблем, с който политиците би следвало да се заемат. Напоследък прави впечатление, че все по-малко майки изоставят децата си в АГ болниците след раждане.

- Как се обяснява този факт?

- Това се дължи до голяма степен на добрата работа на институциите, които се занимават със социална дейност, както и на неправителствени организации, като фондация „За нашите деца“, които работят с родилните домове. Когато жените получат подкрепа, единици остават тези, които оставят новородените си за осиновяване или бягат от болниците. Но пък неприятната тенденция е, че се увеличава броят на малолетните и непълнолетните родилки. И това е в цялата страна. Известен е манталитетът и нагласите на ромското население, а именно - да раждат в ранна, още тийнейджърска възраст. В „Майчин дом“ процентът на такива майки е 5-6 на сто, което прави 150- 200 малолетни и непълнолетни родилки за година. Сред тях има и българки, но повечето са момичета от ромски произход.

- Какво не е решено, че страната ни да е сред водещите по раждания от малолетни и непълнолетни?

- Липсата на образование, просвещаване по въпроса за бременността и раждаемостта и нагласите в семейството. Освен това липсва и достатъчна здравна култура, която се формира не само в обществото (детската градина и училището), но най вече вкъщи.

- Това ли е най-болният въпрос на акушерството и гинекологията по отношение на пациентките?

- Болен въпрос е и раждането със секцио.

- Защо?

- В останалите европейски страни раждането с цезарово сечение е около 25% от общия брой раждания. В България то надхвърля 40 на сто, което е плашещо. Това все пак е отворена операция и никак не е безрисково. За съжаление, е налице тенденция за увеличаване на този вид раждания.

- Означава ли това, че след няколко десетилетия жената няма да ражда по естествен път и дори начинът, заложен от природата, ще се смята за отживелица, практикувана от ниско развитите общества?

- Трудно е да се каже. Истината е, че и все повече лекари предпочитат да направят цезарово сечение, вместо да изродят бебето, защото така си спестяват някои неприятни неща.

- Какви?

- Например да направят медицинска грешка и да бъдат обвинени и съдени впоследствие. Водени от този страх, те избират да извадят бебето с операция. Цезаровото сечение не е безобидно. Световната здравна организация препоръчва то да заема не повече от 15% в гинекологията. В това отношение България трябва да се стреми да понижи неговия брой. То води до реални рискове за една следваща бременност. Това е операция, свързана с всички рискове на коремната хирургия.

- Напоследък учени лансират идеята, че прекомерната употреба на антибиотици може да доведе до стерилитет. Така ли е?

- Аз не мога да подкрепя това твърдение с научни факти, но логика има. Прекомерната употреба на антибиотици води до резистентност на все повече щамове бактерии. От своя страна лечението на бактериални инфекции става много трудно, а те водят до сраствания и непроходимост на гениталния тракт на жената. Тези сраствания пречат на яйцеклетката да премине към тръбата. Така оплождането се възпрепятства. Налице е стерилитет. Не е тайна, че за безплодието фактор е и все по-късната възраст, в която жената решава да забременее и роди дете. Все повече хора отлагат това за „после“ с цел да направят кариера, да натрупат пари и материални придобивки. Светът се развива в тази посока, в отлагането на децата, като поставя приоритетно икономическото положение. Всяко отлагане във времето обаче увеличава вероятността за забременяване и износване на плода. Същевременно, увеличава се рискът бременността да не протича нормално, а да е с усложнения.

- Коя е оптималната възраст за забременяване и раждане?

- Природата е определила 18-32 години. Тогава жената забременява и ражда без проблеми. Някога са заклеймявали 25-27-годишните без деца. Българката трябва да се образова, да знае, че всяко забавяне във времето носи рискове както забременяването, така и за износването, дори за здравето на майката и детето.

- Немалко болници се оплакват от недостиг на акушерки и лекари акушер-гинеколози. Има ли проблем с тези специалисти в „Майчин дом“?

- Засега не, но не е изключено скоро да се появи. Възрастта на акушерките се покачва. При нас те са над 50-годишна възраст. Необходима е държавна политика, за да може повече момичета да записват тази специалност. Освен това те трябва да са мотивирани с възможности за развитие и да са добре платени. Въпреки този очертаващ се проблем „Майчин дом“ остава най-голямата АГ болница в страната и с най-добри резултати по отношение на грижата за майките и децата.

 

Визитка:

Доц. д-р Иван Костов е завършил специалност „Медицина” в София

Специализирал е в „Майчин дом”, има магистратура по здравен мениджмънт, работил е още в „Пирогов” и ВМА

Специалист акушер-гинеколог е от 2001 г.

През 2004 г. завършва второ висше образование по здравен мениджмънт магистърска степен

През 2010 г. защитава дисертационен труд в Медицинския университет в Плевен, Факултет по обществено здраве, и придобива научна степен „Доктор”

Бил е директор на АГ болница „Шейново“ и АГ болница „Св. София“ в столицата. От броени месеци е директор на Университетската АГ болница „Майчин дом“


 


 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.