Снимки

Безопасни ли са за консумация плодовете и зеленчуците? Скоро, евтино устройство, свързващо се със смартфон, може да предупреждава потребителите за вредните бактерии в храна. Технологията в момента се разработва от университета Амхърст в Масачузетс.

Учените са проектирали чип, който включва молекула, известна като 3-меркаптофенилборна киселина (3-MBPA), която привлича и се свързва с бактерии.

Чипът се потапя в проба от сок или храна на пюре и след това се изплаква с течност с високо рН, което отмива захарите, мазнините и протеините, които се съдържат в храната, но оставяйки всички бактерии.

След това чипът се поставя в обикновен светлинен микроскоп, който е предназначен за използване със смартфон. След това посредством приложение се преброяват бактериите, които се намират на чипа, като може да открие поне 100 бактериални клетки в 1 милилитър от разтвора.

Резултатите се получават за по-малко от два часа. За разлика от това стандартният метод за култивиране на бактерии от хранителни проби, който отнема два дни. Съществуват и други методи за откриване на бактерии, които са по-бързи от този, но не са толкова точни или надеждни, колкото новия чип.

Учените се надяват, след като технологията бъде пусната в търговската мрежа, че ще се използва не само от готвачи, но и от хуманитарни работници в бедстващи райони, които ще може да проверяват храната и водата за бактерии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имота се намира на върха на оптично влакно

Нанофабрика изгради най-малката къща

Имота се намира на върха на оптично влакно

Малките къщи, добиват все по-голяма популярност. За да демонстрират възможностите на нова нанороботизирана система, френски учени изградиха микро къща на раздвоения край на оптично влакно.

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Система на Bosch прави мотоциклетите по-безопасни

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Производителите на мотоциклети се стремят да ги направят колкото е възможно по-безопасни и обикновено за това се грижи електроника, като контрола на сцеплението, ABS в завой и електронното окачване.

Устройството изгражда обекти без нагряване

Заработи най-големия 3D принтер

Устройството изгражда обекти без нагряване

Австралийската компания Titomic представи най-големият 3D принтер за метал, в света, в напълно автоматизираното си съоръжение в Мелбърн.