Снимки

Поговорката „Който търси, намира“ може да е вярна, но не и когато става дума за пенсиониране. При подготовката за излизане в заслужен отдих кандидат-пенсионерите често се изправят пред задачата да доказват, че няколкото години труд в отдавна закрита фирма не са били мираж. Тази абсурдна ситуация превръща кандидат-пенсионера в Шерлок Холмс, тръгнал по следите на изчезналото си трудово минало.

Дали ще търси архивите на затворено преди 20 години предприятие, или ще обикаля с трудовата си книжка старите си шефове за подписи и печати, кандидат-пенсионерът влиза в ролята на детектив.

Какво прави държавата, за да реши този бъг в системата?

От 2011 година съществува Закон за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред. Но от него могат да се възползват само хората, които искат да докажат трудов опит, придобит след 1999 година. Кандидат-пенсионерите детективи обаче издирват документи за трудов стаж отпреди 1999 година. С други думи, законът е врата в полето.

Сега се готвят нови промени. Пенсиониращите се след 2019 година вече няма да носят куп документи, с които да доказват осигурителния си принос, защото това ще става по служебен път. Това обаче не решава проблема на останалите служители, започнали трудовия си живот преди 20 години. Те ще продължат да бъдат издирвачи на миналото си, обречени да събират печати, подобно на туристи, обикалящи 100-те национални обекта.

От друга страна, на издирването на стажа за пенсия, може да се гледа като на генерална репетиция за живота след така жадуваното пенсиониране. Обикалянето на всевъзможни институции е добър начин за каляване на нервите, защото когато мисията бъде изпълнена и работникът излезе в пенсия, започва същинската част. Българският пенсионер трябва да е много изобретателен, търпелив и гъвкав, защото с парите за старини той ще трябва не да живее, а да оцелява.

Е, 40% от пенсионерите от този месец ще живеят по-добре. Това са онези най-бедни хора от третата възраст, които получават минимална пенсия. Те вече ще са с 20 лева по-богати. По-важното е, че знаят, че след 9 месеца доходите им отново ще се повишат. Любимото словосъчетание на родните пенсионери „швейцарско правило“ им гарантира, че през юли догодина те ще получават с 3,8% по-високи пенсии. Тези, които не са доволни от парите за старини, отново стават търсачи, но на работа. И отново се връщат на трудовия пазар, който така силно са желаели да напуснат.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.