• Доц. Киров, през зимата много жени се оплакват от цистити. Това ли е сезонът на заболяването?

 • Съществува мнение, че циститът е зимна болест, но не е така. Той може да се появи целогодишно, няма нищо общо със студа. Механизмът на възпалението е свързан с други фактори. Много често той се проявява с тежест и болка при уриниране. Засяга както жените, така и мъжете, макар и по-рядко. Те са най-уязвими към третото и четвъртото десетилетие от живота. Оплакванията не винаги се свързват с цистит.

 • Защо жените са засегнати повече от цистит?

 • Защото уретрата (каналът, през който излиза урината от пикочния мехур) е много по-къс, отколкото при мъжете. Това дава възможност на микроорганизми да навлизат отвън и да предизвикват възпаление. В 80 – 90% от случаите това е бактериална инфекция, която е проникнала от вън навътре към мехура. Близостта на входа на уретрата до ануса също е от значение. Там разстоянието е много малко и често възпалението се дължи на разположени около него микроорганизми, като ешерихия коли. Фактор може да бъде и промяна и в киселинността на урината.

 • От какво се променя киселинността?

 1. Някои хора просто така са устроени. В повечето случаи тя е в зависимост от хранителните навици. Ние, лекарите, препоръчваме в такива случаи да се пие сок от червени боровинки, тъй като той създава неблагоприятни условия за развитие на микроорганизмите, защото понижава киселинността на урината. Диабетът също създава благоприятни условия за развитие на микроорганизмите. Това заболяване като цяло води до отлични условия за развитие на всякакви инфекции. Някои хора, по природа, имат ниска защита по отношение на микроорганизмите, рискови към цистити са и тези с подтиснат имунитет. По–грубият сексуален акт също е предпоставка, както и при жени с възпаление на влагалището, т. е. с колонизация на микроорганизми в него. Те, от своя страна, могат да предизвикат уроинфекция. На малцина е известно, че контрацептивните кремове биха могли да допринесат за развитието на цистит и заразяване на влагалището.

 • Защо, как действат тези кремове?

 • Те правят средата до алкална, което е идеална предпоставка. Презервативите крият същият риск донякъде, но това не означава, че те не бива да бъдат използвани. Жените пият по-малко течности и по-рядко ходят до тоалетната по малка нужда. Правят го и някои мъже. Стискането води до застой на урината в пикочния мехур, което от своя страна, създава благоприятна среда за развитие на микроорганизмите, попаднали вътре, да се развиват.

 • И тъй като жените са по-засегнати от цистити, какво трябва да правят, за да ги избегнат?

 • Да пият повече течности и да ходят до тоалетната, когато е необходимо, а не да качат до последно. Личната генитална хигиена е от огромно значение. Измиването трябва да става с насочване на струята вода от пред назад, както и движението на ръката. Това се препоръчва, за да не попаднат микроорганизми от частта около ануса.

 • Възможно ли е лечението на цистит с билки?

 • В 80 – 90% циститът се причинява от бактерии и много малък процент от вируси. Затова, в повечето случаи се изписва подходящ антибиотик, като той трябва да се приема кратко време по лекарско предписание. Билките могат да бъдат добро съпътстващо лечение, но не би могло да се разчита само на тях.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трансплантираха част от гръбначен стълб за първи път в света

Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали част от гръбначен стълб, съобщи болонския Институт по ортопедия "Рицоли". Екипът от лекарите, воден от Алесандро Гасбарини, в началото на септември е заменил четири прешлена на 77-годишен пациент, страдащ от хордом - рядък тумор, развиващ се в костите на черепа и гръбначния стълб.

Трансплантираха 4 органа на един човек наведнъж

Хирурзи от Торино извършиха за пръв път в Европа трансплантация на четири органа наведнъж върху един пациент. Става дума за двата бели дробове, за панкреас и за черен дроб, които са били присадени на 47 годишен мъж. Уникалната ооперация е извършена в престижната болница на т.нар. Град на здравето в „столицата“ на автомобилния концерн ФИАТ.