Снимки

Емил Караниколов

Производствена авария е довела до взрива в завод “Арсенал” в Казанлък, където един човек загина, а един е обгорял. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в Министерския съвет. Той подчерта, че това е 100% частно дружество.

Човешка грешка е причина за инцидента в завод "Арсенал". Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев в парламента. Според него има и трети пострадал, но не даде повече подробности.

"Има едно помещение, в което се работи дистанционно, буквално със забъркване на смес. Двамата са били вътре. Съгласно технологията и мерките за безопасност, трябвало е да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено навън, има табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще стане ясно. Нарушили са техническата дисциплина, запалила се е сместа, няма взрив, за това и няма пожарна там", заяви Валвентин Радев Той обясни, че сместта е на барутна основа, пламнала е и е обгорила работниците. Радев обясни, че е говорил лично с изпълнителния директор на дружеството Николай Ибушев за подробности.

27-годишен работник от завод 3 на оръжейницата Арсенал в Казанлък изгоря като факла при инцидент станал около 10,20 часа в сряда. Цеко Василев от близкото село Шаново  е бил приет по трудов договор  в цех 130, където се приготвят барутните смеси пред 2 години. Тежко обгорял с над 60 процента  е неговият колега от Казанлък  Красимир Желев/ 45/, който от 10 години работи в същия завод.

Пламъците са избухнали при смесване на различни химикали, пожарът е бил овладян за минути, раненият е транспортиран в местната болница, откъдето е пренасочен към Стара Загора. Най-вероятно ще се наложи хоспитализирането му в клиниката за изгаряния в Пловдив.Нанесени са сериозни щети на помещението, останалите работници са били изведени своевременно.Районът е бил отцепен, започнати са огледи. На мястото на инцидента около 11,00 часа пристигна областният управител на Стара Загора Гергана Микова, има представители на главната инспекция по труда, образувано е досъдебно производство за смърт по непредпазливост срещу неизвестно лице.Според запознати инцидентът е станал поради грубо неспазване на правилата за безопасност, при пускане на т.нар. бъркалка за димни барути в помещението не е трябвало да има никой.

Във връзка с възникналия днес инцидент в цех на Завод-3 в гр.Казанлък на дружеството „Арсенал” АД , Окръжна прокуратура-Стара Загора разпореди извършването на процесуално следствени действия. Към настоящия момент се извършва оглед на местопроизшествие от двама следователи от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Стара Загора. На мястото на инцидента е и административният ръководител-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Стара Загора – Дичо Атанасов. По първоначални данни вследствие на инцидента е починало едно лице и едно лице е с тежки наранявания. Повече информация ще бъде предоставена на по-късен етап.
Още днес експерти от Главна инспекция по труда (ГИТ) бяха командировани в завод „Арсенал“, за да подпомогнат разследването на инцидента. 
„Предстои да бъдат разгледани документи, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината и с цялостната организация на безопасността на труда на работните места на пострадалите“, обясниха от ГИТ. 
Тъй като „Арсенал“ е предприятие с висок риск, от инспекцията проверяват завода на всеки 3 месеца.
 
Шефът на Арсенал: Грубо са нарушени инструкциите
 
„Налице е грубо нарушение на инструкциите за безопасна работа при инцидента в цех 130 на завод 3, където един човек загина, а втори е с тежки обгаряния. Назначена е специализирана комисия, която ще трябва да изясни причините, които са накарали двамата работници да бъдат в помещението, където е работел миксер за разбъркване на химическите смеси. В нормативните документи, с които тези работници са били запознати е ясно написано, че те трябва да бъдат извън това помещение!“, заяви изпълнителният директор на оръжейницата „Арсенал“ – Казанлък Николай Ибушев. Той е категоричен, че в помещението не е имало взрив. Няма завишения на измерените 26 показателя за качеството на атмосферния въздух  в град Казанлък. Резултатите са получени от извънредното измерване с преносима апаратура за аварийни ситуации на Регионална лаборатория – Стара Загора към ИАОС. Измерването  е проведено в три точки извън площадката на „Арсенал” АД към най-близката жилищна зона.
. В останалите цехове и заводи на дружеството работата не е спирала.
Близо 80-процентови са изгарянията по тялото и лицето на 45-годишният Красимир Желев, съобщиха от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“-Стара Загора, където е настанен пострадалият оръжейник. Той е хоспитализиран в клиниката по анестезия и интензивно лечение, на този етап преместването му в клиниката по изгаряния – Пловдив е под въпрос.
 
Статистика
 
От 2016 г., когато са последните злополуки със смъртни случаи в предприятието, досега инспекторите по труда са направили 100 проверки. Установени са 460 нарушения, 395 от които от които са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. 
„Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти, пряко застрашаващи живота и здравето на хората“, обясниха от ГИТ.
Малко на 10 000 души работят в заводите на казанлъшката оръжейница, предходният трагичен инцидент беше на 28 май  2016-а година, когато в мъглижкия клон загина 53-годишен старозагорец.Месец по-рано в завод 3 загинаха други двама при сходна на сегашната ситуация.

При последния инцидент през 2016-а година загинаха двама души, сред които и техническия директор на Завод 3 Върбан Пешков и специалистът по производството на барути Румен Райчев. И двамата бяха дългогодишни служители на „Арсенал“ АД.
Останалите 4 души, които са били в помещението тогава, са успяха да излязат през вратата и да се спасят.

 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.