Снимки

След като вече веднъж наля в джобовете си между 3,5 и 4 млрд. лева, отмъкнати от КТБ под формата на необезпечени кредити към свързани с него фирми, в момента Цветан Василев и негови подставени лица продължават да жилят трезора с вторичен грабеж. Това лъсва от анализ на синдиците на фалираната банка, публикуван на сайта на КТБ. В него е описано подробно състоянието на 17 фирмени групи и отделни компании, представляващи най-големите длъжници на трезора. От документа е видно, че 13 от тях или вече са отмъкнати от Василев през негови авери, сред които „момчето за всичко“ от село Микре Гриша Ганчев, или банкерът беглец продължава да прави опити да ги овладее. Към момента на обявяването на КТБ в несъстоятелност въпросните дружества са висели на трезора с кредити за близо милиард. Точната цифра е 832 066 252 лева.

„Срещу длъжниците на КТБ, които са получили значителни суми от банката и отказват да ги възстановят, синдикът е предприел всички допустими от закона действия с цел възстановяване на отпуснатите от банката кредити. Въпреки предприетите действия някои длъжници на КТБ освен че не погасяват доброволно своите задължения към банката, са предприели и продължават да извършват действия, включително и

прехвърляне на активи към трети лица и създаване на фиктивни задължения

към трети лица, с които затрудняват действията на трезора по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността“, пишат синдиците. Те посочват също, че в арсенала на подставените лица, чрез които Василев продължава да се опитва да ужили КТБ, са не само рокади в ръководствата на фирми, свързани с въпросните дружества, щедро кредитирани от трезора, но и учредяване на фиктивни залози и ипотеки и последваща препродажба на активи в ущърб на кредиторите на трезора. А именно – на държавата, която в момента се води най-големият кредитор на фалираната от Василев банка, и на вложителите в КТБ, чиито депозити са опразнени, за да отидат парите в джоба на мустакатия банкер и на лицата от обкръжението му.

Първото място в списъка на големите кредитополучатели, както може да се очаква, е заето от групата на „Петрол“ и дъщерните му „Нафтекс петрол“ и „Елит петрол“, които бяха отмъкнати от наместника на Василев у нас Гриша Ганчев под вещото ръководство на криещия се вече трета година в чужбина банкер. Авоарите на холдинга, в това число и петролните му бази и 167 бензиностанции, бяха буквално откраднати от Ганчев чрез апорти в две дружества, създадени след поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ и последващото обявяване на трезора в несъстоятелност. Отделно се оказва, че е

отмъкнато дори гориво за 52 млн. долара от Петролна база - Пловдив

То е било продадено, без получената печалба да е декларирана пред синдиците на КТБ и да е постъпила по сметка на банката.

Втори в анализа, публикуван от синдиците, е „Дунарит“, който и към момента захранва със солидни средства всеки месец пишман финансиста през сметка в Румъния, от която парите отиват с кола към Сърбия, за да осигуряват охолния му живот там. Сред останалите длъжници е емблематичната „Партнер лизинг“ със 130 млн. лева задължения, която, освен че няколко пъти си е сменила ръководството и собствениците с нови фиктивни такива, е успяла да отмъкне 33 коли и 5 кораба, като ги е продала на трети лица. Въпросната компания бе основен играч в схемите на Василев, докато още бе начело на КТБ, като той я използваше за двойно източване на трезора. Синдиците изрично посочват, че благодарение на врътките, правени и в момента от обкръжението на Василев, единствените реални средства, постъпили по сметките на обявената в несъстоятелност КТБ, от обявени публични продани на активи, държани от „Партнер лизинг“, са от продажбата на печатарски комплекс на ул. „Мими Балканска“.

Останалите фирми от анализа, публикуван от синдиците, или вече са изплатили дължимите суми, или сътрудничат за възстановяване на кредитите. За разлика от останалите. Сред коректните платци, посочени от синдиците, са „Домтех“ и бившето му дъщерно дружество „Техномаркет“. Към последното синдиците имат само съдебна претенция за увеличение на капитала, извършено от вече бившите му управители – всичките изброени като свързани с Василев лица.

Истината за вторичния грабеж, извършван от Василев, излиза наяве буквално седмица след като новоучреденото олигархично партийно отроче

Да(й), България“ се опита да хвърли прах в очите на обществото

и да прикрие вината на банкера беглец за течащите и в момента опити за ново ужилване на държавата и вложителите в КТБ. Преди седмица формалният лидер на партията – проваленият правосъден министър Христо Иванов, чиито конци задкулисно се дърпат от Иван Костов и „синовете“ му олигарси Иво Прокопиев и самия Цветан Василев, излезе с декларация до президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков и служебния финансист №1 Кирил Ананиев. В нея настоя да бъде направена ревизия на Фонда за гарантиране на влоговете и на синдиците в КТБ с мотива, че допускали вторичен грабеж. Истината обаче е, че целта му е с извършването на подобна ревизия да блокира работата им,

за да може Василев да финализира овладяването на активите на въпросните дружества

кредитополучатели от КТБ.

 

Пълният текст на анализа може четете тук:

http://www.corpbank.bg/content/Analiz-09.02.2017.pdf

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.