Бизнесът иска данък „уикенд“ и за колите на държавните чиновници

Бизнесът иска данък „уикенд“ и за колите на държавните чиновници

Бизнесът иска данък „уикенд“ и за колите на държавните чиновници. Това е било дискутирано по време на среща на Българската стопанска камара (БСК) с представители на асоциации, браншови организации и фирми по данък „уикенд“.

„Колкото на шега, толкова и сериозно, зам.-председателят на БСК Димитър Бранков постави въпроса как биха изглеждали новите указанията на НАП, приложени към активите на държавната администрация, когато се ползват за лични нужди на държавните служители“, съобщиха от пресцентъра на камарата.

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев е предложил въвеждането на праг на стойност на облагаемите активи в размер на 50 хил. лв и разпределение на ползването на активите за служебни и лични нужди в пропорция 80:20.

„Този данък удря коректния бизнес, който ще понесе допълнителна данъчно-осигурителна и административна тежест, достигаща до 60%, а некоректният бизнес ще продължи да укрива счетоводна информация и данъци“, отбеляза Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

На срещата е била предоставена информация за европейския опит по отношение облагането на служебните активи с ДДС, когато те се ползват за лични нужди. В Полша за леките автомобили, освен ако не са за лизинг или за таксиметрова дейност, се признава данъчен кредит в размер на 50%. В Ирландия критерий за приспадане на данъчния кредит върху леките автомобили са емисиите СО2. В Унгария се признават 70% за ползване на телефон за служебни цели и 30% за ползване на хотел и други корпоративни активи.

На 9 февруари предстои да се проведе среща с ръководството на НАП, както и с екипа, изготвил указанията за данък „уикенд“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.