В Добруджа започна прибирането на етерично-маслените култури, които заемат все по-голяма площ в Житницата на България. Според данни от Областната земеделска служба, тази година площите с лавандула са 6961 дка, при 4461 дка през миналата година. В момента прибирането на лавандула е стартирало само в община Каварна, където средният добив е 650 кг/дка. Специалисти твърдят, че разходът за 1 дка лавандула е 100 лв. От декар лавандула се добива от 10 до 15 кг масло, като миналата година цената на килограм масло е била 120-130 лв.

В Областната земеделска служба не се води статистика за площите с маточина, тъй като тя не фигурира в номенклатурата. В областта обаче има доста засети площи и с тази етерично-маслена култура, заявиха от службата. За разлика от лавандулата, маточината дава реколта два пъти в годината – в началото на лятото и през есента. Тези, които са засели полетата през миналата стопанска година и прибират първите отскоси сега, казват, че цената на маслото от маточина е от порядъка на 2200 евро за килограм. Първоначалната инвестиция за 1 дка маточина е от порядъка на 600-700 лв., а от декар маточина се добиват средно между 800 грама и 1,5 кг масло.

Продължава и жътвата на пшеница. До момента са пожънати 25 на сто от площите с жито, като общото произведено количество зърно е 161 636 т. В Добричка област са засети общо 1 193 875 дка с пшеница, при 1 199 347 дка през миналата стопанска година. Средният добив е 558 кг/дка, срещу 537 кг/дка от миналата година. Най-високи добиви засега отчитат стопаните в Балчишка община – 605 кг/дка, а най-нисък – в Шабла 460 кг/дка.

Започна и жътвата на рапица, като стопаните вече са прибрали близо 31 на сто от засетите 169 254 дка с маслодайната култура в областта. Средният добив от рапицата е 317 кг/дка. Най-добри добиви отново регистрират земеделците в Балчишко – 365 кг/дка, а най-нисък – в община Добричка – 265 кг/дка.

Няма движение на зърнения пазар, отчитат търговци. Кораби на пристанищата в Балчик и Варна няма. Причината за липса на сделки е ниската цена на пшеницата, която е 260–270 лв. за тон.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Паста от черен трюфел и родопски хляб с квас – любими на посетителите в Панаира

Екзотична паста от черен трюфел и родопски хляб с квас са сред избора на посетителите на панаирните изложби „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Българите предпочитат традиционните храни и напитки, но не отказват и да експериментират с вкуса. Това показва конкурсът „Изборът на потребителя“ тази година. В него се състезаваха 119 продукта, които са били оценени от близо 3000 посетители.

15-годишна бг ракия грабна награда от Панаира

36 са наградените в първото издание на конкурса „Нов продукт за българския пазар“, съобщиха от панаира. В конкурса се състезаваха участници в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 23 февруари 2020 година.