1329 четвъртокласници с шанс за прием в гимназия

Тежест имат оценките от миниматурите и олимпиадите

1329 четвъртокласници с шанс за прием в гимназия

30 школа предлагат паралелки в профил природни науки или математически

1329 са местата в държавния план-прием в 5-и клас, сочат данни на образователното министерство, предоставени за „Монитор“. Те са разпределени в 51 паралелки в 30 гимназии в цялата страна.

Четвъртокласниците ще се борят за място в паралелките с профил „Математически“ или „Природни науки“ на база постиженията си от националното външно оценяване по български език и литература и участието си в състезания и олимпиади от календара на МОН през учебната 2020/2021-ва.

За първа година в столицата прием на 2 паралелки в 5-и клас предлага и Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“. Досега само СМГ приемаше по 6 паралелки, сподели шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. „Увеличаваме приема на 8 паралелки, или общо 208 деца. Това е възможност, която се дава на децата, които имат таланта да се докоснат до математиката. Техният прием се реализира по вътрешни правила, които

двете училища са разработили и приели на педагогически съвет

Двете гимназии имат близки правила, защото правото да кандидатстват и в двете училища имат ученици, които са завършили успешно начален етап на основното си образование, явили са се на националното външно оценяване в 4-ти клас и са участвали в ключовите състезания от календара на МОН за 2020/20201-ва”, разясни тя. Формулите и на двете училища са качени на сайтовете им и всеки може да се запознае с тях. Разликата е, че те дават различна тежест на критериите и учениците могат да използват резултатите от различни състезания, за да имат по-голям шанс да се класират.

„Надявам се, добре запознавайки се с формулите на съответните училища и различните формати, родителите да направят своя информиран избор”, подчерта Кастрева.

За учениците, които кандидатстват в СМГ, има три разработени варианта. В първия математическо състезание за ученици от 4-ти клас „Математика за всеки”, областен кръг на олимпиадата по математика и едно от състезанията „Пролетно математическо състезание” или „Математическо състезание европейско кенгуру”. Втората опция е балът на кандидата да се сформира по формула, за която са важни резултатите от „Математика за всеки” и едно от двете състезания „Пролетно математическо състезание” или математическо състезание „Европейско кенгуру”. Третата комбинация, която може да избере родителят, са точките от „Математика за всеки” и областен кръг на олимпиадата по математика.

„И в трите варианта се повтаря състезанието „Математика за всеки” и то е водещо, докато другите компоненти могат да се сменят”, обобщи Кастрева. В НПМГ

за кандидатите е важно участието в поне две състезания, включени в календара на МОН

като може да се избира между „Математика за всеки”, областен кръг на олимпиадата по математика, „Европейско кенгуру” и пролетни математически състезания. И в двете гимназии се кандидатства от 2 до 5 юли онлайн или на място.

В МГ “Петър Берон“ във Варна до 15 юли е обявен прием на 3 паралелки в пети клас с общо 78 места. Оценките за прием се образуват по регламент, публикуван в началото на годината на сайта на гимназията.

В Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе и ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ Разград освен резултати от НВО и участието в матурите вземат предвид и оценките в раздел А от свидетелството за завършен начален етап. За да бъде част от бала на кандидата, средноаритметичната им стойност е превърната в точки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.