Снимки

Около една десета от българите са сключили имуществените полици, въпреки че почти всички живеят в собствено жилище. В това число са включени и застрахованите по изискване на банка кредитор ипотекирани жилища, коментираха от застрахователните дружества пред „Монитор“.

В зависимост от избраните рискове на покритие и сумата, на която се застрахова даден имот, цената може да варира от 20-30 до 250 лева. У нас все още имуществената застраховка се сключва основно по задължение, например, когато имаме ипотечен кредит и банката изисква имуществена полица. Всяка застраховка има базови рискове – „Пожар“ и природни бедствия, земетресението и други рискове се добавят към основното покритие. „Движимото имущество се застрахова отделно от недвижимото. Предмет на специална полица са ценни картини, предмети, бижута, машини и работно оборудване“, уточниха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Щетите от природните стихии през последните години за кратко увеличават интереса към застраховките на дома, показват разчетите.

В България няма задължително застраховане на дома. При бедствие държавата изплаща с приоритет на обществените сгради и инфраструктура, а за частните имоти се заделят доста по-малки суми. Застрахователната сума е максималният размер на обезщетение, който можете да получите. Завишаването при оценката на имота води до излишно плащане на по-скъпи премии, тъй като при инцидент няма как да се надцени стойността на повреденото. Занижаването означава по-малки обезщетения. Компаниите имат разделения на имотите по райони, като всеки от тях е с минимална цена, приблизително на стойността, нужда за възстановяването му.

В условията за застраховането премиите могат да се разсрочат на две или повече плащания през годината, но за получаване на обезщетение обичайно застрахователите искат да платите цялата премия. Задължително проверявайте може ли да ползвате пълно обезщетение и при какви условия повече от веднъж в рамките на срока.

Междувременно стана ясно, че близо 500 000 лв. дава правителството за справяне с щетите от двата урагана, които минаха през Враца в последните седмици. Премиерът Бойко Борисов покани кмета Калин Каменов на заседанието на Министерския съвет в понеделник, където градоначалникът лично го запозна с текущата ситуация в града и най-големите поражения от стихията. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на обществени сгради училища и детски градини. Ще бъдат ремонтирани и двете футболни игрища, които бяха унищожени от вятъра. Всички инфраструктурни съоръжения, които са засегнати от стихията, ще бъдат поправени с помощта на държавата.

Кметът Калин Каменов благодари на правителството за бързата реакция в този труден момент и увери, че средствата ще бъдат изразходвани максимално отговорно.

Премиерът съобщи новината и по време на връчването на наградите "Достойните българи". При награждаването на трима млади програмисти от града министър-председателят уточни, че парите ще се отпуснат в четвъртък и с тях ще се ремонтират претърпелите щети училища, детски градини, електрически стълбовете и т.н.

"Искам да благодаря, че сте в България и че сте останали във Враца. Искам да благодаря и на кмета, че е създал тези условия", каза още Борисов при награждаването на младежите.

През изминалите почивни дни вятър отнесе покриви на къщи, събори дървета, изпочупи стъкла и повреди електрически стълбове. Сериозни поражения на къщи има във врачанския квартал Кулата.

През уикенда столичните аварийни екипи са се отзовали на над 80 сигнала за паднали клони и дървета на пътни знаци. Дейностите по отстраняване на клоните и поправянето на знаците са за сметка на общината.

 

Свлачище увисна над пътя Cмoлян-Maдaн

Отново се активира свлачището нa пътя Cмoлян – Maдaн. След проливните дъждове в неделя на пътното платно са се свлекли кaмъни и дъpвeтa. Предстои eĸcпepти oĸoнчaтeлнo дa peшaт ĸaĸ да бъде укрепено гoлямoтo свлачище, ĸoeтo прекъсна достъпа до 11 нaceлeни мecтa.

„Свлачището е активно. Снощи е паднало и от старото свлачище отгоре”, каза кметът на с. Търън Явор Говедаров. По думите на кмета на с. Тикале Юри Кацаров притесненията у хората са, че все още няма обходен път.

„Това продължава да пада, а всяка сутрин хората минават. Не можем да ги спрем, защото тук е по-близо, през Рудозем разстоянието е дълго – около 50 км”, обясни той. Почти всички преминават пеш през свлачището. Направена е дори организация за детската кухня. От общината са организирали транспорт за хората в откъснатите селища. Всички надежди са свързани с новото обходно трасе, което при добро време ще бъде готово до няколко дни. Дотогава обходният път си остава през Рудозем.

„По новия обходен маршрут се работи сериозно. Днес при добро стечение на обстоятелствата ще бъде пробит и се надяваме до 2 дни да започнат настилка”, посочи кметът на с. Подвис Радослав Чаушев.

 

Брегово остава в аварийна готовност

Кметът на видинската община Брегово Милчо Лалов издаде заповед за удължаване на срока на бедственото положение в града. Бедственото положение в Брегово се удължава с още една седмица - до 24 март. Причината - високото ниво на река Тимок и продължаващата опасност от нови наводнения. По думите на Лалов проблем за населението на общината остават и високите подпочвени води.
"Бедственото положение продължава, прииждат води, но не се задържат. Но подпочвените са голям проблем и сега ще продължим вътре в населеното място и с техника на ВиК, там едни канали да разширим. Изпомпването продължава по дигите. Там е пожарната, служителите са там, държим нещата под контрол", заяви пред БНР кметът.

Междувременно от 16 часа в неделя е отменено бедственото положение в друга видинска община – Иново. Със заповед на кмета на Видин бедственото положение в Иново е отменено поради отпадане на обстоятелствата, послужили като основание за обявяването на положението. Кметското нареждане е достигнало до всички длъжностни лица и членове на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия на територията на общината.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крадат по над 2000 кучета годишно

По над 2000 кучета годишно се крадат у нас. Те най-често се отмъкват с цел препродажба, изнасяне в чужбина или искане на откуп, разказаха разследващи пред „Монитор“, които ежедневно се занимават с жалби от потърпевши граждани.

Лютеницата в градините само по стандарт, чаят - без оцветители

Лютеницата, която се предлага в яслите, детските градини, училищните столове и бюфети трябва да отговаря само на браншовия стандарт. Това предвиждат промени в Наредбата за детското хранене, които са публикувани за обществено обсъждане.

Дезинфекция на колите по границите (ОБЗОР)

Извънредни мерки са въведени по границите с Гърция и Румъния, като целта е да не се допусне на наша територия да премине заразата от африканска чума по свинете. На граничните пунктове се дезинфектират преминаващите автомобили и е забранен вносът на храни, съдържащи свинско.