Снимки

През следващата година Столичната община ще закупи 142 автобуса на природен газ, 20 електробуса и 13 трамвая. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар на тема “Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“. Всичките ни големи проекти и голяма част от капиталовата програма са насочени към инвестиции за подобряване на околната среда и чистотата на въздуха”, заяви Фандъкова. Тя съобщи, че с министъра на екологията Нено Димов ще разговорят за възможностите за ограничаване на използването на отпадъчни материали за отопление. По време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018г., ще се проведе и среща на високо ниво, на която ще се дискутира чистотата на въздуха.

Данъците на софиянци няма да бъдат покачвани през следващата година.

“Запазихме нивата на местните данъци, а в същото време повишаваме приходите. Постигаме го, както с мерки за по-висока събираемост, така и със защитата на безвъзмездните европейски средства“, заяви Фандъкова.

Бюджетът на общината догодина ще бъде 1,433 млрд. лв. Парите за столицата в сравнение с миналата година са повече със 104,8 млн.лв.

Най-много средства са заложени в инвестиционната програма на града - 492,9 млн. лв. От тях 383,6 млн.лв са парите, които общината е защитила по оперативни програми да бъдат вложени в столицата. Най-голямия преокт на общината е метрото. Над 327 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на първите 12 станции от третия лъч на подземната железница. За ремонти на булеварди, улици и мостови съоръжения от „Московска” 33 са планирали 103,6 млн. лв. С 37,7 млн. лв. ще бъдат изграждани и поддържани улици във всички столични квартали. За улично осветление пък ще бъдат вложени 6 млн. лв. 

Три нови детски градини ще бъдат построени догодина, съобщи от своя страна зам.-кметът по строителството Ирина Савина и допълни, че за образователна инфраструктура общината са заделени 32,2 млн.лв. Новите забавачки ще бъдат в “Манастирски ливади“, „Кръстова вада“ и Курило, район „Нови Искър“. Строителство на нови сгради и физкултурни салони към съществуващи детски градини ще започне в кваралите „Павлово“, „Княжево“ и районите „Витоша“, „Подуяне“, „Красно село“ и „Исър“. 

Догодина се очаква в общинската каса от собствени приходи да влязат близо 654 хил.лв. В проектобюджета е заложено от данъци да бъдат събрани 306,6 хил.лв.

“Този бюджет не е популистки, а предлага инвестиции за устойчиво решаване на проблемите на града. Много е важно да вземем информирано решение при гласуването на бюджета“, заяви председателят на СОС Елен Герджиков.

Йорданка Фандъкова ще внесе проектобюджета в Столичния общински съвет на 12 януари.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Некачествен ремонт срина цяло стълбище в Дупница

Максималната санкция в размер на 1500 лева ще бъде наложена от Община Дупница на местното ВиК заради некачественото изпълнение на възстановителните дейности при подмяна на водопровода на стълбите по улица "Родопи".

Ремонтират 50 училища и детски градини в София

50 училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нова сграда към 134 ДГ „Любопитко“ в „Красно село“. Средствата за реконструкцията на учебните заведения са от приватизационния фонд, продажбата на „Общинска банка“ и по ОП „Региони в растеж“.

Разходите на работодателите за труд нарастват с 6,8%

Разходите на работодателите за един отработен час за наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо първото тримесечие на 2017г., това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за същия период на 2018 г. Най-висок ръст е регистриран в икономическите сектори „Добивна промишленост“ - с 12,2%, „Преработваща промишленост“ - с 10.4%, и „Образование“ - с 10,3%.