1300 места онлайн на Европейския ден на труда в София

1300 места онлайн на Европейския ден на труда в София

Повече от 1300 свободни работни места представиха онлайн български и чуждестранни работодатели на Европейския ден на труда в София, организиран днес от европейската мрежа за трудова мобилност EURES България, която е част от Агенцията по заетостта.  

За първи път у нас международна трудова борса се провежда чрез използването на комбинацията от два подхода – борса на място и едновременно с това онлайн събитие, чрез използването на електронната EURES платформа на ЕК за онлайн комуникация. Така работодатели и търсещи работа имат възможността да се свързват напълно безплатно в рамките на днешния ден, без да е необходимо присъствието им на място.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова също приветства участниците и гостите на трудовата борса и подчерта, че предлаганите от български работодатели работни места са висококачествени, добре заплатени и с добри условия на труд. „България е привлекателно място за работа и вярвам, че с подобен формат можем да покажем свободни работни места в България и в други европейски страни, което дава възможност на много млади хора да изберат своето място за реализация”, заяви тя.

В онлайн платформата за днешното събитие са регистрирани близо 130 работодатели от 10 държави – България, Дания, Естония, Германия, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция, като 109 от работодателите са български. Обявените свободни работни места са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, туризма, леката и тежката индустрия, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство, сезонна заетост, строителство и други. 1370 търсещи работа се регистрираха в платформата. От тях близо 900 са наши сънародници. 800 от българските участници са с висше образование, като най-голям е делът на младежите - 600 са във възрастовата група 25-34 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.