130 години търсят кой  уби ген. Сава Муткуров
3

130 години търсят кой уби ген. Сава Муткуров

Вече 130 години професионалисти и любители историци търсят отговор на въпроса за смъртта на първия български генерал след Освобождението Сава Муткуров. В книгите и учебниците по история лаконично се съобщава, че на 3 март висшият офицер умира в Неапол. За това каква е причината за смъртта му обаче, няма нито ред.

Сава Атанасов Муткуров е роден на 16 декември 1852 г. в Търново. От малък иска да стане военен. Учи във Военномедицинското училище в Цариград и в Юнкерското пехотно училище в Одеса. Участва в Сръбско-турската война през 1876, а след това и в освободителната за българите Руско-турска война от 1877-78г. След Освобождението е на служба в милицията на Източна Румелия и участва в Съединението. Той е един от двамата, които се явяват пред княз Александър Батенберг да го уведомят за стореното.

Участва в Сръбско-блгарската война от 1885 г., а след нея е началник на Пловдивския гарнизон. След преврата срещу княза, организиран от група офицери, Сава Муткуров е един от останалите верни на владетеля офицери и заедно със Стефан Стамболов той застава начело на контрапреврата и връщането на Батенберг обратно в България и на престола. След като князът все пак е принуден да абдикира окончателно, Муткуров е един от тримата регенти, които поемат управлението на страната до намирането на нов български владетел. След като на престола застава княз Фердинанд, той назначава Муткуров за военен министър. На този пост прекарва 4 години, когато е освободен и повишен в чин генерал майор. Според една от информациите самият Муткуров иска да бъде освободен заради тежко заболяване и заминава за лечение в Италия, където умира.

На пръв поглед като че ли в това няма нищо загадъчно. Генералът е болен и умира там, където е отишъл да търси лечение и помощ. От Комитет „Ген. Сава Муткуров” обаче, не са съгласни с тази версия и се съмняват, че е възможно техният патрон да е бил убит.

Те се позовават на едно съобщение в българския Държавен вестник от 6 март 1891 г., в който пише: „Рим, 4 март. Ген. Муткуров, допреди малко български военен министър, е починал вчера вечер внезапно в Неапол у Театра Сан-Карло. Дали някой не го е убил „у театра”? Защо? Как да знаем днес, след като тогава не са се вгледали?” 

На страница втора от смъртния акт, издаден от Общината в Неапол, на края на ръка е написано. „Безплатно и на необгербвана хартия до г-н Кралския прокурор в Неапол”.

„Един от въпросите около смъртта на генерала е защо, ако някой е тежко болен, ще ходи на театър? Вероятно здравословното състоянието на Муткуров е било значително подобрено. А ако е така, какви са причините за смъртта му? В Държавен вестник директно се задава въпросът дали някой не го е убил? Защо е необходимо смъртният акт да бъде пратен и до кралския прокурор в Неапол и дали това не е породено от съмнение за някакво престъпление? Не знаем дали и какви действия е предприела прокуратурата в Неапол и има ли основания зададеният в Държавен вестник въпрос”, пита Венелин Иванов от Комитета, носещ името на генерала

Тялото на ген. Муткуров е балсамирано, за да се запази при транспортирането му до България. „Занимавам се с балсамирането и пренасянето в отечеството на останките на знаменитий мъртвец”, пише неаполитанеца Ахило Базилс. Поклонението пред тленните останки на достойния българин е в църквата „Св. Спас” и на него присъстват стотици българи.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.