13 села в Шуменско на воден режим през лятото

13 села в Шуменско на воден режим през лятото

В Добри Войников пускат водопровода веднъж седмично, в Лозево през ден

13 села в Шуменска област са на воден режим заради намаляване на водните дебити в местни водоизточници, съобщиха вчера от „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ по питане на информационния сайт Шум.бг.

Без постоянен достъп до вода са селата Правенци и Избул в община Нови пазар, Черноглавци в община Венец, Салманово и Лозево в община Шумен, Тимарево и Добри Войниково в община Хитрино, Църквица в община Никола Козлево, Сини вир и Климент в община Каолиново, както и Крайгорци, Чернооково и Станянци в община Върбица. По график пускат водата и на шуменския квартал Мътница.

В село Добри Войниково проблемите с водата са започнали още през септември. Жителите на селото имат вода само веднъж седмично, а причината според ВиК е намаленият воден дебит и в двата каптажа, от които се захранва селището. Алтернативата, която се обсъжда съвместно с община Хитрино е дълбок сондаж и в момента се извършвало проучване от хидрогеолози. През ден текат чешмите в село Лозево, което е на 7-8 километра от Шумен. И там се подсилва основният водоизточник чрез изграждане на дренажи.

„От години повечето от изброените села имат проблем с водата, но тази година действително е по-суха. Вече втора година няма зима и липсва снеготопене, което осигурява водните количества. Снеготопенето дава много по-голямо отражение спрямо дъждовете. Да. Поваля, но това не е достатъчно, за да осигури нужните водни количества“, обяснява управителят на водоснабдителното дружество Жанета Панайотова. По думите й поетапно се работи за намиране на трайни технически решения в селата, като например източник от съседно населено място или стари водоизточници, като стари дълбоки сондажи.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.