Публично обсъждане на 13 проекта, за реализацията на които администрацията възнамерява да тегли заеми oт около 80 млн. лева, се проведе в зала „Пленарна“ на Община Варна.

Част от средствата местната управа предвижда да дойдат като безвъзмездно финансиране по оперативни програми. Други предстои да бъдат осигурени чрез различни финансови инструменти и от общинския бюджет.

Първият проект е „Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ в „Аспарухово“.  Стойността му е до 16 500 482 лв. с ДДС. Финансово обезпечаване е чрез безвъзмездна финансова помощ до 7 997 546 лв. без ДДС от Програма за морско дело и рибарство. Предвидено е дългово финансиране до 5 419 206 лв. без ДДС, а собствено финансиране от бюджета на Община Варна ще е до 333 650 лв. без ДДС.

Проектът за реконструкция на улица от бул. „Първи май“ към рибарското пристанище по плана на местността „Карантината“ е 1 586 687 лв. с ДДС. Дългово финансиране е в размер до 1 294 128 лв. без ДДС чрез заем.

Проектът за многофункционален спортен комплекс в ж.к. „Владислав Варненчик” е за 7 512 691 лв. с ДДС. Предвижда се да бъде поет дълг до 7 250 000 лв.

Проектът за парк и спортни съоръжения на ул. „Албатрос” в кв. „Виница” също включва изграждане на спортен комплекс със съвременни условия за отдих и практикуване на различни видове масов спорт за живущите в кв. „Виница”, който  е на стойност от 1 762 807 лв. с ДДС, като за реализацията се планира дългово финансиране до 1 655 659 лв.   

По проекта за спортен комплекс и благоустрояване на ул. „Студентска” ще се построи комплекс със съвременни условия за практикуване на различни видове масов спорт за жителите на кв. „Левски“, който е до 2 187 267 лв. с ДДС, осигурени чрез заем в размер на 2 063 571 лв.

Стойността на проекта „Изграждане, основен ремонт и реконструкция на спортни и фитнес площадки на открито в училищата на територията на община Варна“ е 5 334 000 лв. с ДДС, като за целта ще бъде поет дълг със същия размер.

4 401 912 лв. с ДДС е стойността на проекта „Основен ремонт и реконструкция на площадки за игра на открито и спорт в детски градини и детски ясли на територията на община Варна“. И тези средства ще бъдат почти изцяло осигурени от заем.

Проектът „Рехабилитация, основен ремонт на уличната мрежа на територията на община Варна“ е до 20 млн. лв. с ДДС, от които 17 млн. ще бъдат осигурени чрез заем.

1,2 млн. лв. са заложени за проект „Реконструкция и модернизация на Зоопарк Варна“.

Проектът „Подобряване на социалната инфраструктура в гр. Варна“ ще се осигури подходяща общинска инфраструктура за предоставяне на социални услуги в общността – „Кризисен център за деца“ и „Приют за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица“. Стойността му е 2 473 741 лв., като безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е до 1 924 619 лв.

Проектът „Ремонт, реконструкция и модернизация на сградата на филиала ТМПЦ – Варна“ е на стойност 7 163 218 лв. Безвъзмездната финансова помощ от „Региони в растеж“ е до 5 730 574 лв., като общината смята да поеме дълг до 1 432 644 лв.

Проектът „Модернизация на културна инфраструктура в град Варна – Народно читалище „Петко Р. Славейков 1928“ е на стойност 593 060 лв., предвидени за ремонт. Безвъзмездната финансова помощ от „Региони в растеж“ е за допустими разходи в размер до 473 011 лв., а останалите - от заем и собствени средства на Общината.

Проектът „Реставрация, консервация и социализация на туристически обекти в община Варна“ има за цел опазване и популяризиране на културното наследство и подобряване на конкурентноспособността на българския културен туризъм, чрез развитието на регионалния туризъм. Стойността му е 9 779 150 лв. Половината от тях са безвъзмездна финансова помощ от „Региони в растеж“, а останалите средства ще бъдат подсигурени чрез заем.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трайно безработни почти няма, сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия

Трайно безработни почти няма. Това сочи доклад за икономиката във Варна в условията на пандемия. Докладът е изготвен по поръчка на Община Варна от  Института за пазарна икономика и е под надслов „Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна“. Той дава информация за очаквано въздействие на кризата с коронавируса върху бизнеса в града.

Офталмолозите във Варна вече имат предпазни шлемове

Уникален предпазен шлем за офталмолози бе създаден във варненската Университетска болница за очни болести във Варна. Това съобщи изпълнителният директор на здравното заведение, проф. д-р Христина Групчева, цитирана от Радио Варна.

95 досъдебни производства за нарушаване на мерките срещу COVID-19

От началото на въвеждането на извънредните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 95 досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, свързани с нарушаване на карантината.