13 формации регистрирани  в ЦИК за местния вот

13 формации регистрирани в ЦИК за местния вот

Видеовръзка между трите пункта в София за приемане на протоколите

Тринадесет политически формации и коалиции са регистрирани от ЦИК за местния вот само за пет дни. Това показа справка на „Монитор“ на сайта на комисията.

Така от 2 септември, когато започна регистрацията на партиите, сред одобрените от ЦИК са ГЕРБ, „Воля“, СДС, „Гергьовден“, БНД, партия „Възраждане“, партия „Зелените“, Движение 'Заедно“ , както и две местни коалиции – за Пловдив и за Ботевград. През седмицата документи подадоха и от БСП, но


тепърва предстои

проверката на подписите

от ГРАО, въз основа на което ЦИК трябва да излезе с решение. Крайният срок за регистрация изтича на 11 септември. До края на седмицата пък комисията трябва да обяви броя и списък с номерата и адресите на избирателните секции и броя на избирателите в тях.

Преди дни стана ясно, че в София секциите ще предават на три места изборните книжа – протоколите и бюлетините от изборите. Причината за това е фактът, че в столицата ще има около 1500 секции. Във всеки един от пунктовете ще има членове на Общинската избирателна комисия (ОИК), като да приемат документите в деня на вота, а самите


те ще са свързани с

видеоконферентна връзка.


Иначе от ЦИК са обявили обществена поръчка за медийно обслужване покрай разяснителната кампания за вота.

Тя е за 48 000 лева, а крайният срок за офертите е 10 септември. Победителят трябва да изработи медиен план за разпространение в национални и регионални онлайн медии на банери, брандирани информационни материали с линкове. При подбора на медиите има заложени минимални изисквания -


минимум 70 000 брой

импресии на ден

и позициониране банерите на заглавна страница на медиите. Националните медии могат да бъдат не само новинарски, но и бизнес сайтове, портали и дори блогове. Основната цел е повишаване на активността, намаляване на недействителните гласове, увеличаване на доверието на изборната администрация.


Манолова започва да събира подписи,

ще приема само дарения от граждани


След като официално се спусна в кметската надпревара за столицата, бившият омбудсман Мая Манолова и Инициативният комитет, който я издигна, подадоха документи за регистрация в ОИК – София. Манолова коментира, че ще разчита на подкрепата на гражданите, а не на фирмите и олигарсите.

Още в събота пък започва и събирането на подписи, като сборният пункт е в Южния парк. Вече имат и банкова сметка, където ще събират даренията. Манолова обаче увери, че ще приемат само малки дарения от граждани.

„Отказваме да се възползваме от възможността от подкрепа от корпорации и фирми. Ще приемаме единствено и само дарения от граждани“, поясни Манолова. Тя призова и останалите кандидати да работят и да дават изявления единствено и само на медии.


Кодекс на чиновниците:


Без право на подаръци,

любезни и в делово облекло


Без право да приемат подаръци, да са любезни и спретнати, това предвижда новият кодекс за поведение на служителите в държавната администрация, публикуван за обществено обсъждане.

Цяла глава от него е посветена на антикорупционното поведение. Чиновниците не трябва да допускат поведение, което ги въвлича в корупция и да противодействат на такива прояви. За целта те не трябва да допускат зависимости, да искат и да приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, както и да упражняват влияние или да посредничат за облага на друг. Държавните служители са длъжни да докладват на ръководителите си, ако имат данни за корупция или за конфликт на интереси в администрацията, в която работят.

Кодексът задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. На работното си място трябва да спазват деловия вид в облеклото. Всеки служител ще трябва да зачита мнението на колегите си и да се съобразява с правото на личен живот, а ръководителите ще трябва да показват уважение към подчинените си, да зачитат личното им достойнство, да проявяват отговорност и да им помагат да си вършат работата.

Забранява се "поведение, което може да бъде окачествено като тормоз от психически, физически, сексуален и всякакъв друг характер, както и да не допускат каквато и да е форма на дискриминация".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.