13 евродепутати объркаха вота за директивата за авторско право

13 евродепутати объркаха вота за директивата за авторско право

Стриктните правила за Google и Facebook предстои да бъдат гласувани и от Съвета на ЕС

Броени дни след като евродепутатите дадоха зелена светлина на спорната Директива за авторско право в цифровия единен пазар, част от тях обявиха, че инцидентно са гласували погрешно. Законопроектът бе одобрен с 348 вота, 274 „против“ и 36 - „въздържал се“.

Разликата между „за“ и „против“ връщането на документа за последни поправки обаче бе само пет гласа, което на фона на 13-те объркали се членове на ЕП можеше да доведе до различен резултат за реформите в авторско-правната рамка на ЕС.

Какво се случи?

Според информация на холандския евродепутат Мариет Шейк, цитирана от изданието The Verge, преди гласуването дали директивата трябва да претърпи още промени е имало объркване заради изказване в последния момент на един от членовете на парламента. Холандката допуска и част от колегите й да са гласували, но после са се отметнали. Сред 13-мата евродепутати, които са подали грешно гласа си, десетима обявиха по-късно, че са искали да подкрепят промените в директивата, но вместо това са дали вота си за „против“. Двама имали обратния проблем – гласували „за“ изменение на текста на документа, докато всъщност не били съгласни, а един не е успял да се въздържи от вота. Това означава, че ако всеки от евродепутатите бе дал вота си така, както твърди, че е възнамерявал, то Директивата за авторско право в цифровия единен пазар трябваше да претърпи още видоизменения преди отново да бъде гласувана.

Какво следва?

Обявеното желание за промяна на вота няма да повлияе на окончателния резултат от гласуването. Това означава, че проектозаконът към момента е одобрен от ЕП, а скоро се очаква да бъде гласуван и от Съвета на ЕС, където обаче засега не се очаква голяма съпротива относно текста.

Какво предвижда директивата?

Платформите, чието съдържание се генерира (и) от крайните потребители ще трябва да направят всичко по силите си, за да лицензират всяка творба, които техните юзъри биха могли да публикуват. По-просто казано, ако искате да споделите песен на Кейти Пери, Metallica, Godsmack или дори на Любо Киров, Графа или Папи Ханс във Facebook, това ще е възможно само ако сайтът вече е сключил договор с авторите, изпълнителите и продуцентите на тези парчета. В противен случай „постването“ вероятно ще бъде отказано заради факта, че Facebook също би носил според директивата отговорност за нарушаване на авторското право. За целта се очаква тези платформи да въведат механизми за филтриране на съдържанието.

Проектозаконът ще задължи и Google да заплаща на новинарските издатели онлайн, когато използва техни снимки или текстове. Ще е възможно препубликуването единствено на „отделни думи или много кратки откъси“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.