13 000 души с увреждания без лични асистенти, МТСП търси решение

13 000 души с увреждания без лични асистенти, МТСП търси решение

Социалният министър Деница Сачева призна, че има недостиг на личини асистени за около 13 000 души с увреждания, а социалното ведомство търси решение на проблема, като Сачева намекна, че може да се мисли и за промени в закона за личната помощ. 

Тя бе в НС заради гласуването на рокадите в кабинета , но коментира, че вече са запознати с проблема. Именно затова вече са поискали  информация от общините за броя на хората, които до момента са получавали личен асистент като услуга и колко от тях ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ.

"Към този момент знаем, че това са 13 000 души, като 5000 от тях са възрастни хора над 65-годишна възраст.", уточни тя.  Сачева припомни, че законът за личната помощ въвежда ограничения  и личен асистент може да се позлва само от хора и деца, които имат над 90% степен на увреждане.

"По този начин се създава един дисбаланс и в момента в системата влизат много хора, които не са получавали такава услуга. Техният брой расте, като от септември до сега техния брой от 5000 вече е 20 000 души, но същевременно извън обхвата са останали тези хора, които до момента са имали тази помощ'', допълни министърът.

Сачева увери, че в момента ведомството разработвам национална програма за грижи в домашна среда, чрез която да покрият нуждите на всички. какви обаче ще са конкретните мерки, ще стане ясно до края на седмица, увери тя. 

Според нея обаче е добре да се обмисли и какви законодателни промени могат да бъдат направени. "Защото в закона за личната помощ вероятно има и други текстове, които биха могли да създадат бъдещи проблеми'", заключи тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.