Снимки

Свидетели сме на поредната атака срещу „Булгартабак“. Това коментира в Пловдив изпълнителният директор на тютюневия холдинг Венцислав Чолаков по повод организираните от профсъюзите протести заради съкращенията в „София БТ“. Те се проведоха два дни поред, въпреки че още в средата на март от холдинга обясниха, че съкращенията в „София БТ“ се налагат заради негативната кампания срещу „Булгартабак“, която се води от години и се дирижира от политико-икономически и медийни кръгове, свързани с енергийния олигарх Иво Прокопиев, в резултат на която ще трябва да бъде спрян износът на „Булгартабак“ за Близкия изток.

„Булгартабак“ спазва на 100% приватизационния договор, коментира още Чолаков по повод твърденията на синдикатите, че холдингът не изпълнява ангажиментите си. „Нека да изчакаме компетентните органи да си кажат мнението. Не може синдикатите да казват кое е право, кое не е право. Те нито са участвали в процеса, нито го знаят, така че в един момент да излиза някой и да казва - има нарушение на договора“, добави шефът на „Булгартабак“.

В сряда шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов съобщи, че „Булгартабак“ не нарушава приватизационния си договор. И поясни, че клаузите в договора, касаещи трудовата заетост, са 3-годишни и са изтекли още в края на 2014 г. Досега дружеството не само е спазвало ангажимента си да не намалява средносписъчния състав на служителите и да не намалява разходите за заплати, а напротив – увеличавало ги е, обясни Караниколов. По договор дружеството има право да прави съкращения, стига това да не води до прекратяване на основната дейност. Спирането на производството на дъщерните дружества също е позволено за срок от 12 месеца.

Идната сряда темата ще бъде обсъждана и на икономическа комисия в НС. Както стана ясно преди ден, на нея са поканени само синдикатите, но не и представители на сдруженията на тютюнопроизводителите. Те протестираха миналата седмица срещу опита на политически и икономически кръгове, в частност – на лидера на ДСБ Радан Кънев, да дестабилизира „Булгартабак“ и целия тютюнев бранш.

Междувременно, докато в София синдикатите протестираха пред „Булгартабак“, в Пловдив тютюнопроизводители и компании, които изкупуват тютюн, се събраха на среща, за да търсят решение как браншът да излезе от кризата. Целта е да излезем с обща позиция и да определим джентълментски правила при изкупуване на тютюна и при кампаниите, обясни Венцислав Чолаков.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.