Продаването на стоки с различно качество с еднаква опаковка е нарушение на правото на ЕС, заяви днес Европейската комисия, съобщи БТА.

По този повод комисията издава насоки, с които националните власти да установяват по-лесно допусканите досега нарушения на пазара. ЕК отбелязва, че твърде дълго властите в отделните страни в ЕС не успяват сами да се справят с това предизвикателство.

Комисията уточнява, че при съмнения за злоупотреби следва да бъде прилагана директивата срещу нечестните търговски действия. По силата на тази наредба на ЕС търговците и производителите нямат право да си служат със заблуда. Когато бъде установено нарушение, властите могат да подават данните в общоевропейска информационна система.

ЕК отделя един милион евро за разработката на методология за оценка на съдържанието на продаваните в ЕС стоки. Още един милион евро ще бъдат осигурени за събирането на доказателства и прилагането на европейските правила. Производителите на стоки са обещали на комисията, че тази есен ще приемат правила за собственото си пазарно поведение.

Комисията отчита, че в отделните държави от ЕС досега производителите продават стоки с еднаква опаковка, но с различно качество. Дадени са примери с кафе с различно съдържание на кофеин, студен чай с различно съдържание на захар, както и рибни изделия с нееднакво съдържание на суровина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Предупреждават за фалшиви данъчни инспектори

Поради засиления контрол в Добрич и Северното Черноморие за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, от офиса на НАП в Добрич предупреждават търговците да  внимават за мними данъчни инспектори. От  приходната агенция напомнят, че служителите на НАП винаги се легитимират със служебната си карта при извършване на проверка, която е отпечатана на хартия и е защитена с воден знак.

Швейцарска телевизия с изобличителен филм за бг селското стопанство

Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария, разказва Дойче веле. Швейцарската телевизия SRF разказва на зрителите си за “мръсната тайна на българското селско стопанство”. Става дума за 4 000 тона силно отровни стари пестициди, които трябва да бъдат обезвредени с помощ от Швейцария.

Американските борсови индекси отбелязаха рязък срив

В сряда Wall Street отново се потопи в червено. Американските борсови индекси отбелязаха рязък срив, реагирайки на новината за инверсия на доходността на краткосрочните и дългосрочните държавни ценни книжа на САЩ, Това засили страховете от сериозно забавяне на икономическия ръст и дори от рецесия, предадоха информационните агенции.