Продаването на стоки с различно качество с еднаква опаковка е нарушение на правото на ЕС, заяви днес Европейската комисия, съобщи БТА.

По този повод комисията издава насоки, с които националните власти да установяват по-лесно допусканите досега нарушения на пазара. ЕК отбелязва, че твърде дълго властите в отделните страни в ЕС не успяват сами да се справят с това предизвикателство.

Комисията уточнява, че при съмнения за злоупотреби следва да бъде прилагана директивата срещу нечестните търговски действия. По силата на тази наредба на ЕС търговците и производителите нямат право да си служат със заблуда. Когато бъде установено нарушение, властите могат да подават данните в общоевропейска информационна система.

ЕК отделя един милион евро за разработката на методология за оценка на съдържанието на продаваните в ЕС стоки. Още един милион евро ще бъдат осигурени за събирането на доказателства и прилагането на европейските правила. Производителите на стоки са обещали на комисията, че тази есен ще приемат правила за собственото си пазарно поведение.

Комисията отчита, че в отделните държави от ЕС досега производителите продават стоки с еднаква опаковка, но с различно качество. Дадени са примери с кафе с различно съдържание на кофеин, студен чай с различно съдържание на захар, както и рибни изделия с нееднакво съдържание на суровина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Варна изостава от столицата по отношение на бизнеса

Отчайваща е разликата между Варна и София по отношение на бизнеса. Наистина сме провинция, призна областният управител на Варна Стоян Пасев при откриването на форума „Икономика, инфраструктура и инвестиции“.

Аспарухово ще има две пристанища

Две пристанища ще има в района на Аспарухово - Рибарско пристанище -Варна и Рибарско пристанище „Карантината“. За първото Община Варна вече е подала документи в Морската администрация за получаване на удостоверение за експлоатационна годност.

Банката за развитие ще строи детски градини

Българската банка за развитие ще финансира трансгранични проекти и социална инфраструктура. Новината беше оповестена на финансов форум за 20-годишнината на финансовата институция.