Снимки

- Доц. Райков, наближава Никулден, а рибари вече се оплакват, че уловът тази година е много слаб. Така ли е наистина и изчезва ли паламудът от родното Черноморие, както се твърди?

- Така е и това не се отнася само за паламуда. Уловът тази година е доста по-слаб. Причината е комплексна, няма еднозначен отговор. Миграцията на сафрида тази година не започна планирано, тъй като водата беше по-топла и вероятно по-голяма част от рибата се премества към по-големи дълбочини. Поради това и няма улов. И тук става дума за всички видове риби, не само за паламуда. Паламудът е върховен хищник и неговото развитие е обусловено от другите видове. Тази година паламуд не мигрира край брега и уловът беше минимален.

- Това всъщност тенденция ли е през последните години, или е ново явление?

- Бих казал, че това е характерно за тази година, уловът предишните две години беше много по-добър.

 • - Какъв беше уловът на паламуда, да речем, през миналата година, можете ли да направите сравнение?

- Най-добрият улов по принцип е около 1000-1100 тона на година. Иначе е около 500 тона.

 • - А намалява ли цената му, тъй като рибари се оплакват, че го вадят вече за жълти стотинки?

- Всъщност цената на всяка една риба зависи от предлаганото количество на пазара. Ако уловът е добър и има предлагане, то цената пада. Всичко зависи от търсенето. Но тази година наистина уловът е доста слаб. Това се отнася и за сафрида, трицоната, а и видовете като цяло са по-дребни.

- На какво се дължи това?

- Много са факторите. Една от причините е топлата вода и се очаква миграцията да се активира заради това. Общо взето, тази година е неблагоприятна.

 • - Знаете, че по традиция цената на рибата от мрежата до магазина непрекъснато се повишава около Никулден. Очаквате ли спекула и за какво да внимаваме?

- Това трябва да се контролира от съответните органи, дори и да става дума за някакъв деликатес, все пак трябва да има някакъв праг на цената. Затова се надявам да не се стигне до спекула.

 • - Как да разпознаем прясната риба, към какво да се насочим при избора си в магазина?

- Има два важни критерия, по които трябва да я избираме. На първо място трябва да гледаме очите й. Те трябва да са прозрачни, а не мътни. Второто е хрилете. Те трябва да са червени, най-просто казано да виждаме, че са пълни с кръв. Има и други важни неща, които правят впечатление на специалистите, но това не е толкова важно за обикновения потребител.

- Защо обаче българинът свикна да купува предимно замразена риба?

- През последните години наистина българинът купува предимно замразена риба. Това не е толкова лошо, но според мен цената й не трябва да е толкова висока. Най-често българинът се спира на замразената скумрия, тъй като е и по-евтина.

- Вярно ли е, че заради по-студените води сафридът мигрира към Украйна?

- Точно така. Сафридът има две миграции - пролетна и есенна. Всъщност движението на рибата е от Турция. След това се изхранва в Украйна цяло лято. Но минава през нашия бряг.

 • - А от кои видове имаме изобилие?

- Трицоната е местен вид. Паламудът е миграционен и не винаги преминава през нашия бряг. През последните няколко години има увеличение при калкана. Това се отчита като тенденция.

- До колко провеждането на военни учения също плаши рибата? Преди време рибари се оплакваха от това.

- Разбира се, че влияе, защото това е стрес за рибата. Шумът си оказва влияние.

- Има ли обаче нови видове тази година?

- Тази година не е много благоприятна откъм видове. Цацата например не се струпва на едно място, а е разпръсната. По този начин не можеш да хванеш добър улов. Рибарите се оплакват тази година и с право. Това е особеното тази година и бих казал, че е доста различна от миналата. Уловът е по-малък, но все още не мога да дам конкретни данни.

- Преди време имаше интересна тенденция - треската по бялата мида. Запазва ли се тя, за къде изнасяме?

 • - Да, тенденцията продължава. Изнасяме бяла мида предимно за Гърция, Испания, Италия, където се консумира. Това се определя от пазара и интереса на купувача. У нас консумацията на бяла мида е много ниска на глава от населението в сравнение с останалите държави. Гърция и Италия консумират огромно количество риба и всъщност те са ползватели на този ресурс. Това се отнася и за бялата мида, затова тя се изнася за там. Става дума за около 500-600 тона, което е сериозно количество, като това са данни от миналата година, но все пак е сериозно количество.

- А кои риби са най-търсени за износ?

 • - Най вече барбун, като изнасяме най вече за Гърция. Там се консумира най-много. Към калкана има също постоянен интерес.

 • - Колко е уловът на калкан?

 • - Има квота. Досега за България и Румъния беше еднаква, а отскоро я увеличиха на 57 тона за държава и това количество не бива да се надвишава. Оттук насетне всичко е въпрос на контрол.

- Променя ли се според вас културата на хранене на българина по отношение на рибата?

 • - Не бих казал. Като че ли рибата присъства на трапезата ни само по празници, за да спазим традицията. Дори се забелязва нещо интересно - модерно е да се консумират риби от Гърция, тъй като черноморската риба не е толкова много и се внася от съседката ни. Заради това и хората, които са с по-добри финансови възможности, купуват по-често калмари.

 • - Какво ще посъветвате хората за Никулден?

- Ако могат да си купят прясна риба, няма нищо по-ценно от това - и като вкусови качества, и като набавянето на полезни вещества за организма. Дори е много по-добре да си купят замразена риба, отколкото 1 кг кренвирши, да речем.

 

Визитка:

Работи в секция „Морска биология и екология“ в Института по океанология към БАН

 

Представител е на България в черноморската комисия по опазване на Черно море от замърсяване

 

Завършил е биология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и магистратура по музейно дело, ботанически и зоологически градини


 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.